Autoritățile britanice au găsit probleme serioase la echipamentul Huawei

Autoritățile britanice au găsit probleme serioase la echipamentul Huawei
Sursa foto: Huawei Mobile / Facebook

Autoritățile britanice au luat „la puricat” echipamentul de rețelistică al Huawei și au găsit probleme semnificative.

Raportul britanic a fost dat publicității joi, 28 martie, și a dezvăluit faptul că au fost găsite defecte serioase ale proceselor de securitate ale Huawei și probleme de software pe care guvernele sau hackerii le-ar putea exploata.

În raport nu se cere interzicerea absolută a echipamentului companiei chineze, dar este o concluzie care sprijină decizia Statelor Unite e a interzice participarea Huawei la construirea viitoarelor rețele.

Casa Albă a acuzat compania ca fiind un braț al guvernului chinez și că poate fi folosită pentru sabotarea rețelelor de comunicații, o acuzație pe care Huawei a negat-o vehement.

În timp ce anumite țări au decis să sprijine decizia SUA de a interzice Huawei, mai multe guverne au rezistat lobby-ului american. Țări precum Marea Britanie sau Germania au argumentat că riscul poate fi atenuat și nu este nevoie interzicerea Huawei.

De autoritățile sunt prudente cu interzicerea Huawei

Acesta este un moment critic pentru operatorii de telefonie mobilă deoarece se pregătesc să cheltuiască miliarde de dolari în dezvoltarea viitoarelor rețele wireless 5G. Guvernele din lumea întreagă consideră 5G ca fiind o infrastructură esențială pentru o economie în dezvoltare.

Raportul britanicilor evidențiază provocările cu care se confruntă multe țări. În timp ce produsele Huawei pot prezenta riscuri de securitate cibernetică, compania este furnizor cheie de echipamente necesare pentru a construi rețele 5G.

Dacă țările vor să emită o interdicție atunci ar putea avea de-a face cu întârzieri costisitoare în adoptarea tehnologiei care nu numai că va crește viteza de descărcare, dar va duce la progrese semnificative în domeniul producției, transportului și al îngrijirii medicale.

De asemenea, Huawei este deja parte centrală a rețelelor telecomunicații din mai multe țării, ceea ce face o interdicție completă a folosirii echipamentului Huawei problematic din punct de vedere logistic.

În același timp, Ciaran Martin, șeful National Cyber Security Center, a declarat că o interdicție a Huawei nu este neapărat necesară deoarece echipamentul companiei nu este folosit în zonele sensibile ale infrastructurii Marii Britanii.

Citește și: