De ce a ajuns rețeaua 5G din Europa motiv de ceartă între SUA și China

De ce a ajuns rețeaua 5G din Europa motiv de ceartă între SUA și China

Până în 2024, aproximativ 40% din populația lumii va folosi rețeaua 5G, care va fi de 100 de ori mai rapidă decât cea 4G.

SUA și China sunt într-o continuă dispută pentru că fiecare vrea să fie furnizoarea de rețea 5G pentru Europa. Iar Europa este prinsă la mijloc.

E clar că tehnologia 5G va schimba lumea. Va oferi o conectivitate extrem de rapidă și va permite ca miliarde de dispozitive să funcționeze mai bine. Pe scurt, compania care face rețeaua 5G disponibilă va avea o foarte mare influență în viața ta.

Țările europene vor ca Huawei să construiască rețele 5G pe teritoriul lor pentru un motiv simplu: chinezii oferă unele dintre cele mai bune servicii la prețuri convenabile. Totuși, administrația Trump vede lucrurile diferit. Pe americani îi preocupă faptul că permiterea unei companii chineze să instaleze o infrastructură atât de importantă reprezintă un risc de securitate uriaș. Avertizează că guvernul chinez ar putea exploata rețeaua 5G pentru a spiona întreaga lume.

Statele Unite deja au interzis deja ca guvernul său să lucreze cu Huawei. Mai mult, presează liderii europeni să facă același lucru. Președintele Trump chiar a amenințat că ar putea întrerupe schimbul de informații cu aceștia.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a ignorat presiunile americanilor. „Sunt două lucruri în care nu cred. Primul, să discut probleme de securitate foarte sensibile în mod public și al doilea, să exclud o companie doar pentru că e dintr-o anumită țară”, a declarat Merkel la summit-ul Global Solutions.

Tehnologia 5G în Europa

Europa e mai puțin avansată în tehnologia 5G decât SUA sau China. Pare să mai dureze până în 2020 sau chiar 2021 până o va putea oferi. Soluția este colaborarea cu alte companii, de pe alte continente.

Țările europene care acceptă ca Huawei să instaleze rețele 5G pe teritoriul lor și-ar putea strica relațiile cu SUA. „Dacă o țară adoptă tehnologia chineză și o pune în unele sisteme informaționale importante, nu vom putea fi capabili să schimbăm informații cu ei, nu vom putea să lucrăm cu aceștia”, a declarat Mike Pompeo, secretar de stat al SUA.

De ce rețeaua 5G de la Huawei nu ar fi tocmai sigură

Există îngrijorări legate de securitate cibernetică. Huawei ar putea folosi orice informație trece prin rețeaua sa 5G și pune-o la dispoziția guvernului chinez. În China, legea permite ca guvernul să folosească aproximativ orice informație în numele securității naționale. Deci dacă ar vrea să folosească Huawei pentru a ne spioina, ar putea.

Totuși, nu există dovezi că asta ar fi adevărat.

Mai mult, cu cât Huawei crește, cu atât mai multă putere ar avea în lume. Asta crește riscul instalării uni monopol, ceea ce ar avea consecințe grave pentru restul lumii, având în vedere legăturile sale cu un guvern autoritar.

Unele țări au urmat exemplul Statelor Unite și au interzis și ele produsele Huawei. Este vorba despre Japonia, Australia și Noua Zeelandă.

Rămâne de văzut cum se vor poziționa țările europene.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: