Huawei e cal de bătaie pentru China și America, iar Trump confirmă asta

Huawei e cal de bătaie pentru China și America, iar Trump confirmă asta

În aproximativ o lună și jumătate Huawei a trecut prin câteva stări extreme. N-ar fi dorit niciuna dintre ele, dar n-a depins de companie. Astfel, din 19 mai, a devenit un pion în luptele comerciale ale Chinei și Statelor Unite ale Americii. Până și fondatorul Huawei a vorbit despre caz, iar producătorul s-a văzut în imposibilitatea de-a deveni, mai repede, numărul unu mondial. Ce se întâmplă de acum înainte?

Pe 29 iunie 2019, Donald Trump, președintele SUA, a confirmat ceea ce putea fi doar speculat: Huawei e pionul pe care îl poate înghionti ca să vadă cum reacționează China. Americanii au și două cuvinte pentru asta: „bargaining chip”. În română s-ar traduce cam așa: „jeton de negociere”. Și e o poziție ingrată care, rareori, ține de cel care devine așa ceva. Acum a fost Huawei.

„Companiile americane își pot vinde echipamentele către Huawei. Nu există nicio mare problemă, de urgență națională. E în regulă, vom continua să vindem produse. Companiile americane nu s-au bucurat când au aflat că nu mai pot vinde [către Huawei”.
Donald Trump, președintele SUA, citat de CNN

Pe 19 mai, Google, la presiunea SUA, a anunțat că taie suportul Huawei pentru Android. Astfel, serviciile sale și sistemul de operare n-ar mai fi funcționat la parametri normali pe telefoanele companiei. O zi mai târziu, a fost primul semnal că-i loc de negociere: termenul a fost prelungit până pe 19 august.

În perioada scursă de-atunci până acum am aflat că Huawei nu-și face griji prea mari, lucrează de ceva ani la propriul sistem de operare, și că telefoanele Android deja existente vor avea parte de suport.

„În ceea ce privește întrebările utilizatorilor Huawei privind următorii pași în respectarea celor mai recente acțiuni ale guvernului american: Vă asigurăm că respectăm toate cerințele guvernului Statelor Unite, iar servicii precum Google Play & securitatea Google Play Protect vor funcționa în continuare pe dispozitivele Huawei existente”.
Google pe 20 mai, pe contul de Twitter dedicat Android

Ce se va întâmpla de acum cu Huawei, Statele Unite ale Americii și China

„Cazul Huawei”, așa cum va rămâne în istorie acest moment din tehnologie, ne-a arătat că americanii, oricem am crede despre ei, încă au un control extrem de mare. Microsoft și Google dețin cele mai folosite sisteme de operare. Intel și AMD controlează cele mai folosite procesoare pentru computere. Iar ARM, o companie britanică cu prezență în America, are control asupra procesoarelor mobile și niciun rival prea mare.

Astfel, America le poate folosi oricând în negocierile sale. Așa s-a întâmplat și acum.

Neînțelegerile dintre China și America au fost rezumate sub numele „războiul tarifelor”. Disputa e pe ce tarife practică țările în relațiile lor economice. Trump are de demonstrat că America nu se înclină în fața altora și China, ei bine, a crescut suficient de mult cât să spună, de asemenea, că nu se înclină.

Ambele țări controlează capetele: în China sunt o mulțime de fabrici – aproape toate – ale companiilor americane. Peste ocean, America e o piață de desfacere masivă cu sute de milioane de potențiali clienți și un singur sistem administrativ. În cazul acesta, Huawei a fost cel mai mare vârf care s-a ridicat din China și pe care America, sub comanda lui Trump, îl putea ataca.

Chiar dacă urmează o împăcare, iar Huawei își poate relua planurile de creștere pe telefoane și echipamente 5G, lucrurile nu se schimbă prea mult. America știe că mai poate face asta, iar China știe că nu poate lăsa controlul asupra companiilor. Huawei, chiar dacă este deținută în proporție mare de angajați – sub formă de acțiuni – e, în definitiv, controlată pe filieră sindicală de partidul comunist din China.

Huawei rămâne, conform acestor declarații, un mare producător de dispozitive mobile și unul de rețelistică. Va avea acces în SUA? Puțin probabil, deși s-ar putea să vedem niște compromisuri, dacă negocierile între China și America merg bine. Va avea însă mai puține piedici în Australia, Europa și alte țări similare. Totodată, va putea folosi, la maximum, piețele de desfacere deja existente.

Cifrele nu sunt de partea companiei. Această lună și jumătate de incertitudine și acuzații publice au dus la un calcul cinic: scăderea vânzărilor de telefoane cu 40 până la 60 de milioane. Huawei și Honor sunt cele două branduri pe care le controlează compania și prin acestea are o prezență puternică în Europa.

Totodată, America își demonstrează, încă o dată, ipocrizia. De unde această companie era un pericol pentru securitatea națională acum a devenit una „okay, putem face afaceri cu ei”. Sigur, asta nu mai miră pe nimeni. Nici măcar pe susținătorii lui Trump – cei care încă mai cred că ia el vreo decizie.

Pentru utilizatori, producătorul a spus deja că pregătește actualizarea la Android Q. Și personal îmi pare rău că s-ar putea să nu văd sistemul de operare propriu pe care l-a dezvoltat.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

Răzvan Băltărețu
Articol scris de
Răzvan Băltărețu
Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși.
Comentarii
Răzvan Băltărețu
14:29 / 29.06.2019