Huawei mai are 90 de zile de Android: ce s-a schimbat de ieri

Huawei mai are 90 de zile de Android: ce s-a schimbat de ieri

După ce americanii au speriat toți utilizatorii de Huawei de pe mapamond, se pare că au decis să amâne cu 90 de zile implementarea schimbărilor radicale.

Discutăm de câteva luni de fixația lui Donald Trump împotriva Huawei. Ieri au început să se vadă consecințele acelei fixații, când un raport al Reuters a confirmat că Google întrerupe orice colaborare cu producătorul chinez de telefoane. În primul rând, asta înseamnă că nu vor mai exista update-uri de Android pentru telefoanele Huawei.

La mai puțin de 24 de ore după ce au ajuns acele informații online, Statele Unite a decis să amâne înterdicțiile pentru Huawei cu 90 de zile. La scurt timp după comuncatul autorităților de la Washington, Google a acționat în concordanță și a decis să ofere în continuare, pe parcursul aceleeași perioade, update-uri de Android și licențe pentru noi aparate.

În tot acest timp, Huawei mai are voie să achiziționeze produse americane ”pentru a-și menține rețelele existente și pentru a oferi actualizări de software terminalelor din piață”, conform unui raport Reuters. Din păcate, ”compania are interdicție de a cumpăra componente din SUA pentru a realiza produse noi, fără aprobare specială care, cel mai probabil, ar fi refuzată.”

Pentru că revocarea licenței de Android va fi de asemenea amânată cu 90 de zile, Huawei are șansa de a-și certifica update-urile la Android Q pentru gadgeturile lansate în ultimele luni sau ultimul an. Nu există nicio asigurare că se va întâmpla acest lucru, dar chinezii vor face probabil tot ce le stă în putință pentru a nu-și dezamăgi numărul imens de utilizatori.

Trebuie făcută însă o distincție importantă. Huawei nu poate certifica niciun telefon nou cu Android. În această săptămână se vor lansa Honor 20 și Honor 20 Pro care au trecut deja prin procesul de certificare al Google. Același lucru este valabil și în cazul Mate X, dar aparate precum viitorul Huawei Mate, ce ar fi trebuit să fie lansat în această toamnă, sunt în pericol. Rămâne să vedem dacă până 19 august se vor calma discuțiile între Huawei și Statele Unite ale Americii.

Citește și:
Sursa: Reuters