Geotagging – cum elimini informațiile de locație din pozele pe care le pui online

Geotagging – cum elimini informațiile de locație din pozele pe care le pui online
09:47 30.06.2019

Multe dintre pozele pe care le faci cu o cameră profesională sau un telefon sunt însoțite de informații precise de locație. Acelea sunt acumulate prin GPS și inscripționate în datele EXIF al fișierelor printr-un proces intitulat ”geotagging”. Asta nu înseamnă însă că nu le poți elimina.

Dacă obișnuiești să-ți încarci fotografiile făcute cu telefonul sau o cameră recentă în Picassa, Lightroom, Flickr sau alt manager de poze, imaginile tale ar putea fi amplasate pe o hartă. Folosind detaliile desprinse din modulul GPS al camerei sau al smartphone-ului, acele informații sunt imprimate în fișierul salvat pe PC sau postat online. Pe același principiu, când încerci să postezi o fotografie pe Facebook, aplicația îți sugerează să atașezi locația în care a fost făcută, pentru că are deja acea informație.

În orice caz, motivele pentru care ți-ai dori să dezactivezi această funcție sunt multe, iar procesul nu este unul foarte complicat. Deși la camerele profesionale soluția variază de la un model la altul, ar trebui să nu fie complicat să intri în Settings sau la Setări și să dezactivezi funcția GPS sau Geotagging. Este posibil să fie în spatele unui buton intitulat Location sau Locație.

Pe un iPhone, ca să-ți îndeplinești scopul, intră în Settings sau Configurări la Privacy sau Intimitate. Optează pentru Location sau Servicii de localizare, fă un tap pe Camera și bifează Niciodată. Pe Android, pașii ar putea varia de la o versiune a sistemului de operare la alta. În mare parte însă, intri în Setări și faci un tap pe Aplicații. Acolo sunt centralizate permisiunile și notificările pentru fiecare program. Fă un tap din nou pe Aplicații, caută Camera sau Camera foto și intră la Permisiuni. Debifează Locație sau Location.

Pentru a dezactiva informațiile de locație de pe fotografiile exitente pe care le-ai făcut în trecut, cea mai simplă cale este să le descarci în telefon. Le selectezi pe toate, faci click drepta în interiorul selecției din File Explorer și optezi pentru properties. În noua fereastră, la bază, vei vedea un buton intitulat ”Remove Properties and Personal Information”. Apasă pe el și debifează Latitude, Longitude și Altitude. Confirmă opțiunea cu Apply și așteaptă câteva momente.

loading...