Serviciul prin care Google te ajută să stochezi mai ușor cantități uriașe de date

Serviciul prin care Google te ajută să stochezi mai ușor cantități uriașe de date
Sursa foto: Flickr

La conferința Cloud Next de anul acesta, Google a anunțat mai multe noutăți, printre care și un sistem de stocare a datelor.

Acest tip de stocare se numește cold storage, sau stocare la rece. Este proiectată pentru a pune la păstrare date inactive și numai bună pentru datele sau fișierele pe care vrei să le ai la îndemână, dar nu ai nevoie de ele foarte des.

Stocarea clasică este considerată cam scumpă, în cazul în care cantitatea de informații pe care ai nevoie să o stochezi este foarte mare.

Stocarea la rece este mai convenabilă din aproape toate punctele de vedere. Implică un cost mic, o capacitate mare și asigură durabilitatea datelor. Totuși, viteza la care îți poți accesa datele nu este tocmai cea mai bună.

Google pare să fi venit cu o soluție pentru această problemă

Noul serviciu va completa un serviciu deja existent pe care Google îl are, numit Nearline and Coldline. Acesta este folosit pentru stocarea unor cantități de date uriașe pe care nu le folosești prea des.

Mai există și alte servicii de arhivare a datelor pe termen lung. Amazon S3 Glacier, de exemplu. Amazon oferă trei modalități de accesare a arhivei, iar cea mai bună opțiune durează câteva minute până îți dă ce ai nevoie, potrivit site-ului companiei. Costul este de 0.004 de dolari per GB pe lună.

Google se laudă cu o viteză mai bună în ceea ce privește recuperarea datelor. Acestea sunt disponibile imediat pentru utilizator, fără să întârzie nici măcar o milisecundă, spune compania. Totuși, prețurile sunt ceva mai mari. Costurile încep de la 0.0012 dolari per GB pe lună și ajung până la 1.23 dolari per TB pe lună.

Totuși, prețurile foarte mici par să sugereze că serviciul nu este tocmai perfect, ceea ce e adevărat. Pentru un preț mai mic, Google îți păstrează datele doar pentru o anumită perioadă de timp, potrivit lui Dominic Preuss, director Google.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: TechCrunch
Etichete: