31 iul. 2019 | 08:39

Google dezvăluie probleme majore pe iPhone: iMessage, posibilă țintă pentru hackeri

ACTUALITATE
Google dezvăluie probleme majore pe iPhone: iMessage, posibilă țintă pentru hackeri

Google și Apple nu colaborează în niciun fel. Cel puțin nu oficial. Dar Google are o echipă care caută vulnerabilități. Și de data asta a ajuns la iPhone și la iMessage.

Google a dezvăluit recent că a identificat șase vulnerabilități majore în iMessage. Una dintre ele, conform specialiștilor, e atât de gravă, încât doar cu resetarea telefonului îl mai puteai salva. Cealaltă ar fi permis oricui să copieze fișiere de pe dispozitiv fără să aibă nevoie de vreun acord al utilizatorului.

Mai mult, patru dintre cele șase probleme le-ar fi permis hackerilor să execute cod pe dispozitive fără vreun acord din partea posesorului dispozitivului.

Vestea bună, când vine vorba de astfel de descoperiri, e că apar după ce problemele au fost rezolvate. Doar că în cazul iOS n-au fost chiar toate reparate. A șasea încă poate fi exploatată. Nu există încă o explicație oficială. Presupunerea e că repararea acesteia poate strica altceva.

De ce avertizează Google alte companii cu privire la vulnerabilități

Echipa de ingineri care se ocupă de identificarea unor astfel de probleme se numeste Project Zero. A fost fondată în iulie 2014. Până acum a descoperit probleme la Facebook, Samsung și Microsoft.

Recent, Apple a lansat versiunea 12.4 a iOS. În nota de informare către utilizatori, compania a explicat că vine cu rezolvări pentru probleme care le-ar fi permis hackerilor să exploateze dispozitivele cu iOS, de la iPhone până la iPod Touch. Compania n-a comentat punctual problemele, doar le-a cerut utilizatorilor să facă actualizarea.

De cealaltă parte, Google n-a oferit detalii specifice, deși cei interesați să exploateze problemele iOS ar putea folosi și puținele informații pe care le-a furnizat.

Ca fapt divers, cele șase vulnerabilități, dacă ar fi ajuns pe piața neagră înainte să fie descoperite de Google, sunt evaluate la circa cinci milioane de dolari. Natalie Silvanovich, care a descoperit aceste probleme împreună Samuel Groß, susține însă că prețul putea lejer să se ducă spre 10 milioane de dolari.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele