Problema imensă a României în care se implică până și UE

Problema imensă a României în care se implică până și UE

România stă prost la capitolul tehnologie, iar Uniunea Europeană ne forțează să schimbăm asta. Vom avea ghișee unice și facturi electronice.

Comisia Europeană a declanșat trei proceduri de infringement împotriva României pentru că nu respectă standardele europene cu privire la servicii. Este vorba despre facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice și despre acele ghișee unice electronice.

România trebuie să-și îmbunătățească acum aceste ghișee unice și să le facă mai ușor de utilizat pentru furnizorii de servicii. Potrivit comunicatului Comisiei Europene, acestea contribuie la o piață unică modernă pentru întreprinderi și le oferă acestora un acces mai ușor la informațiile de care au nevoie sau ocolirea anumitor obstacole administrative. Cerința se aplică pentru toate statele membre UE.

Pe lângă asta, cerințele UE se referă și la calitatea și disponibilitatea online a informațiilor referitoare la proceduri.

Statele UE sunt obligate să aibă un ghișeu unic. Obiectivul acestor ghișee unice este de a facilita accesul online la normele, formalitățile și procedurile naționale, potrivit site-ului Comisiei Europene.

România trebuie să adopte ghișee unice și facturi electronice

De asemenea, România trebuie să respecte standardele europene și într-o altă situație. Va trebui să adopte facturi electronice în cazul achizițiilor publice. Asta se referă la instituțiile de stat care efectuează achiziții publice în Uniunea Europeană. Acestea trebuie să poată primi și prelucra facturi electronice. Potrivit standardului european, prelucrarea acestora ar trebui să fie automată, la fel ar trebui să fie și plățile electronice. În aceeași situație se află și alte 11 state din cadrul Uniunii Europene.

Aceste standarde ar fi trebuie adoptate încă din luna aprilie 2019. Totuși, România nu a respectat cerințele Uniunii Europene. Ambele măsuri ar avea numai beneficii pentru România și ar facilita toate procedurile administrative.

Statele care nu au ghișee unice și facturi electronice au la dispoziție două luni pentru a oferi argumente Uniunii Europene.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: