18 nov. 2019 | 18:29

O gaură neagră a aruncat o stea în afara galaxiei noastre și nimeni nu știe cum

ACTUALITATE
O gaură neagră a aruncat o stea în afara galaxiei noastre și nimeni nu știe cum

O gaură neagră este unul dintre cele mai misterioase corpuri din Univers, iar comportamentul lor este, de multe ori, inexplicabil chiar și pentru astronomi.

Luna aceasta, un grup de cercetători au observat o stea care călătorea cu o viteză extrem de mare, destul de aproape de Pământ. Este vorba despre steaua cunoscută sub numele de S5-HVS1, din constelația Grus. Aceasta călătorea prin Univers la 29.000 de ani-lumină de planeta noastră, arată un nou studiu. Viteza cu care steaua trecea prin spațiu era una extrem de mare: călătorea de 10 ori mai rapid decât cele mai multe stele din galaxie.

„Viteza stelei descoperite este atât de mare încât inevitabil va părăsi Calea Lactee și nu se va mai întoarce niciodată”, spune Douglas Boubert, co-autor al studiului.

După ce au cercetat mai amănunțit situația, oamenii de știință și-au dat seama că o gaură neagră a reușit să realizeze acest lucru.

„Acest lucru este foarte emoționant, deoarece am bănuit de mult timp că găurile negre pot expulza stele cu viteze foarte mari”, spune Sergey Koposov, autorul principal al studiului.

O gaură neagră a aruncat o stea în afara galaxiei noastre

De fapt, primul care a propus teoria conform căreia o gaură neagră poate „lovi” o stea care să ajungă să călătorească la asemenea viteze a  fost astronoml Jack Hills. Descoperirea a fost realizată cu ajutorul Anglo-Australian Telescope din cadrul Agenției Spațiale Europene.

Acum, ipoteza oamenilor de știință e că S5-HVS1 locuia cu o stea însoțitoare. Totuși, în momentul în care cele două au ajuns prea aproape prea aproape de acea gaură neagră din interiorul galaxiei noastre, însoțitoarea sa a fost înghițită de Sagittariua A*. Pe de altă parte, steaua S5-HVS1 a fost aruncat înapoi.

„Partea mea preferată a acestei descoperiri este să mă gândesc de unde a venit această stea și unde se duce”, a spus Alex Ji, unul dintre cercetători. „S-a născut într-unul dintre cele mai nebune locuri din Univers, lângă o gaură neagră super-masivă, cu o mulțime de alți prieteni stelari în apropiere; dar va părăsi galaxia noastră și va muri singură, în pustiu”, mai adaugă acesta.