22 oct. 2019 | 18:49

Cum poate fi o stea mai bătrână decât Universul în sine?

ACTUALITATE
Cum poate fi o stea mai bătrână decât Universul în sine?

În Univers există atât de multe mistere încât, cel mai probabil, oamenii de știință nu vor reuși să le rezolve vreodată chiar pe toate.

Totuși, una dintre cele mai ciudate întrebări pe care astronomii și le-au pus vreodată este chiar aceasta: Cum poate o stea să fie mai bătrână decât Universul? Răspunsul e complicat.

Pe o perioadă de mai bine de 100 de ani, astronomii au observat în Univers o stea ciudată localizată la 190 de ani-lumină de Pământ, în constelația Libra. Aceasta se deplasa cu o viteză de 1, 3 milioane de kilometri pe oră, însă aceasta nu părea să fie cea mai interesantă proprietate a stelei. Cunoscută sub numele de Methuselah, aceasta este una dintre cele mai vechi stele.

Cât de bătrână este una dintre cele mai vechi stele din Univers

Cu ajutorul satelitului Hipparcos al Agențieie Spațiale Europene, astronomii au determinat inițial că aceasta ar avea o vârstă de 16 miliarde de ani în Univers. Totuși, rezultatele n-ar fi avut prea mult sens, după cum și-a dat seama rapid Howard Bond, astronom în cadrul Pennsylvania State University. Discrepanța era una destul de mare, având în vedere că Universul are o vârstă mai mică de atât, de 13,8 miliarde de ani.

Astfel, s-a născut întrebarea: Cum poate o stea să fie mai bătrână decât Universul? Astfel, astronomii au pornit să afle dacă estimarea inițială era corectă sau nu.

Eventual, au ajuns la o altă cifră: steaua Methuselah avea 14,46 miliarde de ani. Totuși, vârsta acesteia era încă mai mare decât cea pe care o are Universul. În final, în urma unor estimări din 2014, cercetătorii au concluzionat că steaua din Univers avea 14,27 miliarde de ani.

Totuși, oamenii de știință spun că problema nu e neapărat rezolvată nici acum. Au trebuit să se mulțumească cu o concluzie puțin supărătoare: aceste estimări nu pot fi perfecte. Asta spune fizicianul Robert Matthews din cadrul Aston University din Birmingham.

Bond spune că, în general, erorile se pot încadra între 700 și 800 e miliarde de ani, astfel că, vârsta estimată a stelei ar putea fi totuși mai mică decât cred astronomii.