VIDEO Un satelit NASA a surprins cum o gaură neagră înghite o stea

NASA a observat pentru prima dată tot procesul prin care o gaură neagră înghite complet o stea din Univers, iar imaginile sunt uimitoare.

Acesta este unul dintre cele mai violente evenimente care ar putea avea loc în spațiu, iar de data aceasta astronomii l-au putut observa îndeaproape. NASA a putut vedea cum gaura neagră înghite o stea pe data de 29 ianuarie, cu ajutorul unui telescop spațial numit Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

Astronomii au numit ASASSN-19bt evenimentul în care gaura neagră a înghițit steaua. Spun că datele oferite de TESS le-au permis să observe exact când evenimentul a devenit mai strălucitor, ceea ce nu mai reușiseră niciodată până atunci.

Fenomenul are loc atunci când o stea trece prea aproape de o gaură neagră. Atunci, gravitația face steaua să se transforme într-un șir de gaz. O parte se pierde în spațiu, iar restul ajunge în interiorul găurii negre.

NASA a observat cum o gaură neagră poate înghiți o stea

Fenomenul ar avea loc doar între 10.000 și 100.000 de ani, spun experții, într-o galaxie de dimensiunea Căii Lactee. Dar pentru că mai există totuși alte câteva miliarde de galaxii în Univers, cercetătorii au mai identificat 40 de evenimente de acest fel. Totuși, observarea unuia este extrem de dificilă.

Observarea unui astfel de eveniment rar ar trebui să îi ajute pe oamenii de știință să le înțeleagă mai bine. Cercetătorii NASA au arătat descoperirile despre gaura neagră într-o lucrare pubicată în The Astrophysical Journal.

„Avem mult mai multe de învățat despre modul în care acestea funcționează, motiv pentru care captarea unuia atât de devreme, dar observațiile excelente de la TESS au fost cruciale”, spune Patrick Vallely, autorul lucrării.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: CNET