Când se va ciocni galaxia noastră, Calea Lactee, cu Andromeda

Când se va ciocni galaxia noastră, Calea Lactee, cu Andromeda
Sursa foto: Debra Meloy Elmegreen (Vassar College) et al., the Hubble Heritage Team (AURA/STScI/NASA)

Galaxia noastră, Calea Lactee, ar putea supraviețui mult mai mult decât credeau până acum astronomii. Coliziunea monstruoasă dintre Calea Lactee și galaxia Andromeda va avea loc abia peste 4,5 miliarde de ani, conform cercetătorilor.

Un studiu bazat pe observațiile anterioare realizate de nava europeană Gaia a ajuns la concluzia că Andromeda și Calea Lactee se vor lovi abia peste 4,5 miliarde de ani. Estimările mai vechi arătau că acea coliziune va avea loc abia peste 3,9 miliarde de ani. „Această descoperire este crucială pentru înțelegerea felului în care galaxiile evoluează și interacționează”, a explicat cercetătorul Timo Prusti de la Gaia, care nu a fost implicat în studiul de față.

În 2013, nava Gaia a fost lansată pentru a-i ajuta pe cercetători să creeze cea mai detaliată hartă a Căii Lactee de până acum. Gaia a monitorizat de atunci pozițiile și mișcările mai multor stele și obiecte cosmice. Până când va ieși din funcționare, nava va analiza peste 1 miliard de stele. Cele mai multe stele care au fost și care vor fi observate fac parte din Calea Lactee, dar unele fac parte și din alte galaxii din apropiere.

Pentru studiul de față, cercetătorii au analizat stelele din galaxiile Calea Lactee, Andromeda și Triunghiului. Cele două din urmă se află la o distanță de 2,5-3 milioane de ani lumină de a noastră și ar putea să interacționeze unele cu altele. „Avem nevoie să explorăm mișcările galaxiilor în 3D pentru a dezvălui cum au crescut și evoluat și ce […] le influențează caracteristicile și comportamentul”, a explicat cercetătorul principal, Roeland van der Marel, de la Space Telescope Science Institute din Baltimore. „Am putut să facem asta utilizând al doilea pachet de date de înaltă calitate lansate de Gaia”.

Calea Lactee nu se va lovi doar de Andromeda însă. Un alt studiu sugerează că prima oară se va lovi de galaxia Marele Nor al lui Magellan, peste vreo 2,5 miliarde de ani.

Sursa: Live Science