Schimbarea anunțată de Firea pentru șoferii cu mașini poluante care locuiesc în centru

Schimbarea anunțată de Firea pentru șoferii cu mașini poluante care locuiesc în centru

Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, are planuri mari în ceea ce privește combaterea poluării din Capitală.

În acest sens, a venit cu o serie de măsuri speciale pentru mașini, menite să reducă nivelul de poluare din oraș. De data aceasta, îi ia în considerare pe proprietarii de mașini din centrul Capitalei.

„Dacă posedă acum un automobil poluant, în zona centrală nu va mai avea acces, iar în restul Bucureștiului va trebui să plătească o vinietă – și nu e ieftină. Dacă acele persoane trăiesc în centru, aici apare problema, pentru că nu vor mai putea pleca de acasă cu mașina și dacă sunt plecați în vacanță, de la 1 ianuarie vor avea o problemă”, a spus primarul Capitalei.

Acum, Gabriela Firea vrea să îi ajute pe cei care locuiesc în zona centrală din București să-și achiziționeze mașini nepoluante pentru mediu. Astfel, primarul Capitalei vrea să lanseze un program prin care aceștia „să fie sprijiniți, dacă nu mai au mașini, să își ia una nepoluantă, dacă au una să renunțe la ea și să existe o despăgubire sub formă de vouchere”.

Totuși, planurile acesteia nu se opersc aici, iar în această situație sunt vizați și taxiurile. Multe dintre acestea sunt și ele foarte poluante, iar problema este și mai mare având în vedere număru de kilomtetri pe care aceste autoturisme le parcurg zilnic prin oraș. În acest sens, Gabriela Firea spune că a început dialogul cu firmele de taxi pentru a putea găsi soluții pentru ca taxiurile „să se înscrie în această luptă cu poluarea și aglomerația”, a declarat aceasta.

Ce măsuri vrea Gabriela Firea să ia pentru a combate poluarea

Primele măsuri pe care primarul Capitalei a anunțat că ar vrea să le ia în lupta cu poluarea au fost destul de controversate.

În primul rând, a anunțat că vrea să introducă o vinietă pe zi în București, numită Oxigen B, care va costa șoferii 10 lei. Aceasta nu vizează decât mașinile care nu sunt din Capitală sau din Ilfov.

De asemenea, primarul Gabriela Firea a anunțat și că vrea să interzică de tot circulația mașinilor sub standardul Euro 3 în centrul Capitalei.

Aceasta speră ca măsura să poată fi aplicată de la 1 ianuarie 2020. Proiectul va fi în dezbatere până la data de 30 septembrie.

Citește și:
Sursa: Digi24