Femeia care nu poate să simtă nici durere, nici teamă

Femeia care nu poate să simtă nici durere, nici teamă

O femeie din Scoția nu a simțit durere sau teamă toată viața, iar oamenii de știință cred că acest lucru s-ar putea datora unei mutații genetice.

Jo Cameron are 71 de ani și trăiește în Scoția. Ea nu a simțit vreodată durere sau teamă – elemente esențiale vieții, de altfel. Fără ele nu îți dai seama când te arzi sau când îți sucești glezna, de exemplu.

Cameron și-a dat seama că ceva este în neregulă abia la vârsta de 66 de ani. În urmă cu cinci ani, doctorii care i-au operat o mână și-au dat seama că femeia are o imunitate neobișnuită în fața durerii. În mod normal, acea operație provoacă multă durere, dar nu a fost cazul pentru Cameron. Astfel, doctorii au trimis-o la un specialist pentru o analiză genetică.

„Privind înapoi, realizez că nu am avut nevoie de pastile de durere, dar dacă nu ai nevoie de ele nu te întrebi de ce”, a explicat Cameron pentru BBC. „Ești cine ești, până când cineva subliniază asta nu îți pui întrebări. Eram doar un suflet fericit care nu a realizat că [este diferit]”.

Cameron a povestit cum, la un moment dat, mâna ei ardea pe cuptor, dar nu a observat acest lucru până când nu a simțit mirosul de carne arsă. Mai mult, când a născut nu a simțit nicio durere, ci mai degrabă plăcere.

În urma analizelor ADN, s-a dovedit că femeia avea două mutații genetice în corp. Mai întâi, are o supresie a genei FAAH, o genă care permite descompunerea anadamidei din corp. Dacă acest compus nu este descompus, anxietatea și durerea sunt ameliorate mult. A doua mutație vine sub forma lipsei unei informații ADN într-o pseudo-genă, numită FAAH-OUT, în care gena FAAH este complet dezactivată.

Combinația acestor două mutații genetice a dus la cine este Cameron acum: o femeie care nu a putut și nu poate să simtă durere sau teamă, ale cărei răni se vindecă neobișnuit de rapid.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: