Microsoft a reușit să stocheze date cu ajutorul ADN

Microsoft a reușit să stocheze date cu ajutorul ADN

Microsoft încearcă să revoluționeze tehnologie digitală și pare că îi va și reuși cu noul dispozitiv pe care l-a creat.

În colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Washington, Microsoft a reușit să automatizeze procesul de traducere a informației digitale în ADN. Au dezvoltat astfel un prototip al unui dispozitiv capabil să stocheze datele ca ADN.

Într-un prim test, prototipul a reușit să transforme cuvântul „HELLO” în ADN. Pentru început, dispozitivul a transformat informația stocată în sistem binar, într-o serie de 1 și 0, și a codificat-o în bazele ce compun secvența de ADN (A, C, T, G). A sintetizat apoi ADN-ul și l-a stocat ca lichid.

Dispozitivul Microsoft nu doar poate stoca informația, ci o și poate citi. Software-ul de decodificare a transformat apoi informația înapoi în biți. Mesajul de 5 biți a durat 21 de ore pentru a fi convertit dintr-o stare în alta. Cercetătorii deja au identificat o modalitate prin care să reducă timpul cu până la 12 ore.

Datorită tehnologiei, informația stocată în centre de date de mărimea unor depozite ar putea fi stocată într-un dispozitiv mic, de mărimea unui zar.

Microsoft speră să aibă un sistem de stocare bazat pe ADN disponibil într-un centru de date până la sfârșitul anului.

Stocarea datelor cu ajutorul ADN-ului nu e tocmai nouă

Potrivit multor cercetători, ADN-ul este răspunsul stocării masive de date. Cu ajutorul său, putem păstra cantități uriașe de informații în spațiul pe care îl ocupă un lanț de molecule. Astfel, într-un gram de ADN am putea stoca petabiți de informații.

Microsoft nu este prima companie care folosește ADN-ul pentru a stoca informații. Totuși, aceasta a reușit să perfectizeze tehnologia. Este prima care reușește să construiască un sistem automatizat.

Totuși, înainte ca tehnologia să poată avea succes din punct de vedere comercial ar trebui să ajungă la costuri mai mici. Prototipul Microsoft a costat 10.000 de dolari.

Citește și:
Sursa: Engadget