07 aug. 2018 | 10:18

Stația Spațială trece deasupra României. Când și cum prinzi evenimentul memorabil

ACTUALITATE
Stația Spațială trece deasupra României. Când și cum prinzi evenimentul memorabil

Vei putea, în sfârșit, să observi Stația Spațială Internațională și din România pentru că ea va trece chiar pe deasupra Capitalei.

Dacă ți-ai dorit vreodată să vezi Stația Spațială Internațională, azi, pe 7 august, ai ocazia de a o observa cum trece pe deasupra Bucureștiului. Sigur, nu vei observa decât un obiect zburător strălucitor, dacă cerul va fi senin, dar tot este un eveniment important.

Partea cea mai interesantă e că vei putea să o vezi în fiecare seară până pe 22 august.

Pagina online oficială a NASA anunță că Stația Spațială poate fi observată doar câteva minute din momentul în care începe să fie vizibilă de pe Pământ.

În speranța că Bucureștiul nu va fi iar acoperit de nori, ca la eclipsa de Lună, cu puțină atenție, oricine va putea observa stația chiar și cu ochiul liber, fără să ai nevoie de vreun echipament sofisticat de observație.

Stația Spațială Internațională va putea fi observată de la ora 22:07, iar cei de la NASA au pregătit chiar și o modalitate prin care vei fi notificat prin email sau sms cu câteva ore înainte de momentul în care stația traversează o anumită regiune geografică.

Site-ul unde te poți înregistra pentru a fi notificat când stația va trece pe deasupra României este Spot The Station și oferă 4.600 de locații diferite, printre care și România (doar pentru orașele București, Constanța, Iași și Miercurea-Ciuc).

Această stație are, deocamdată, un rol experimental și de cercetare. Folosește ca spațiu de locuit pentru un singur echipaj, format din astronauți de mai multe naționalități (de aceea se și numește internațională, mai ales că poate fi utilizată, în caz de nevoie, de orice astronaut, indiferent de naționalitate). Stația mai servește și ca post de comandă pentru operațiuni pe orbită în jurul Pământului și ca port de întâlnire și acostare pentru nave spațiale de mici dimensiuni.

Scopul declarat al SSI este acela de a studia efectele microgravitației și a menținerii vieții în spațiu, precum și ca observator astronomic al Pământului.