Elon Musk, în proces: CEO-ul Tesla s-a îmbogățit ilegal, conform unui acționar

Elon Musk, în proces: CEO-ul Tesla s-a îmbogățit ilegal, conform unui acționar

Întregul board de directori al Tesla trebuie să dea socoteală în fața unui judecător, din cauza unei recompense financiare fabuloase pe care au aprobat-o pentru CEO-ul Elon Musk.

Consiliul de administrație al producătorului de mașini electrice Tesla trebuie să apară în fața unui judecător din statul american Delaware. Decizia a fost luată deoarece board-ul a aprobat un pachet de compensații pentru Elon Musk ce pare absurd. Procesul a fost intentat de un acționar la companiei care consideră că CEO-ul s-a îmbogățit pe nedrept.

Ca referință, sumt despre care se discută în ecuație este de 2,6 miliarde de dolari, o valoare care depășește tot ceea ce a fost acordat vreodată unui director de top din Statele Unite ale Americii. Ea a fost acordată în 2018, în opoziție cu sfatul consultanților de la firma Institutional Shareholder Services.

Este important de reținut că pachetul stabilit în 2018 la 2,6 miliarde de dolari vine pe lângă salariul și bonusurile de performanță primite oricum de CEO. Cifra fusese stabilită în urmă cu mult timp și pleca de la un prag de performanță financiară al Tesla. În cazul în care compania pe care o conducea ajunge să fie evaluată la bursă cu o valoare totală de 650 de miliarde, pe parcursul următorului deceniu, Musk era recompensat cu 2,6 miliarde.

În mod realist, asta s-a întâmplat, dar recompensa primită de Elon Musk este absurdă, nu doar în raport cu acționarii obișnuiți ai Tesla, ci și din perspectiva unui judecător. Din acest motiv, vineri, judecătorul s-a pronunțat împotriva cererii Tesla de a respinge procesul intentat de către acționarul Richard Tornetta din cauza modului în care consiliul a aprobat pachetul.

În consecință, consiliul de administrație trebuie să răspundă acuzațiilor că l-a îmbogățit pe nedrept pe CEO-ul Tesla, încălcând încrederea acționarilor. Tornetta speră la anularea pachetului de plată din 2018 și revizuirea consiliului de aministrație, cu scopul de a proteja mai bine investitorii.

Pachetul de compensații al lui Musk a fost aprobat în 2018 cu 73% dintre voturile exprimate, fără votul lui Elon Musk și al fratelui său Kimbal.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: