Dispozitivul care poate detecta de la distanță planetele cu forme de viață

Dispozitivul care poate detecta de la distanță planetele cu forme de viață
17:45 23.02.2019

Oamenii de știință au creat un instrument capabil să detecteze prezența formelor de viață de la mai mulți kilometri distanță, care se numește TreePol spectropolarimeter.

Momentan, dispozitivul este folosit pentru a detecta plantele de la depărtare. Cu toate astea, o variantă mai puternică a sa ar putea ajuta în căutarea formelor de viață de pe alte planete, potrivit unui comunicat de presă lansat de The Netherlands Organization for Scientific Research (NWO).

De regulă, atunci când oamenii de știință caută exoplanete sau sateliți naturali pe care ar putea să existe viață, ei iau în considerare mai mulți factori – prezența apei, oxigenul din atmosferă și prezența moleculelor organice. Problema este că, în acest fel, apar tot felul de descoperiri „fals-pozitive”. De exemplu, pe Marte există un lac subteran, dar asta nu înseamnă neapărat că pe planeta roșie se află alte ființe.

Dispozitivul TreePol detectează acea lumină care se reflectă din moleculele găsite doar în ființele vii. Instrumentul a fost construit pentru a detecta vegetația, însă poate să detecteze și lumina reflectată de pe majoritatea ființelor vii de pe Pământ. Problema este că moleculele care formează posibilele ființe extraterestre poate că nu itneracționează cu lumina în același mod în care o fac vietățile de pe Pământ.

Momentan, echipa de cercetători se pregătește să testeze dacă TreePol ar putea fi folosit pentru a analiza lanurile dintr-un avion sau dintr-un satelit. În acest fel, rangul de detecție al dispozitivului va crește încet și sigur. Dacă testele din avion și din satelit vor va rezultate bine, oamenii de știință vor încerca să folosească TreePol chiar și mai departe în spațiu. Dacă acest lucru chiar se va întâmpla, atunci șansele de a găsi viață extraterestră ar crește considerabil. Spre deosebire de rezultatele fals-pozitive, dacă dispozitivul va semnala existența vieții pe o anumită planetă, atunci posibilitatea ca acolo chiar să se afle forme de viață.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Futurism