”Pământul este plat” din cauza YouTube, conform cercetătorilor

”Pământul este plat” din cauza YouTube, conform cercetătorilor

Numărul celor care sunt de părere că pământul este plat a explodat în ultimii ani, iar cauza principală pare să aibă legătură cu eficiența YouTube de a ”împinge” astfel de clipuri.

Motivele pentru care foarte mulți oameni sunt convinși că pământul este plat sunt surprinzător de variate. Este suficient să cauți pe internet comunități de ”flat earthers” și vei vedea un volum incomensurabil de informații care să ateste valoarea de adevăr a acestei teorii a conspirației.

Ca referință, ideea că pământul este plat e departe de a fi nouă. Încă din perioada medievală au existat cei care erau convinși de asta. Acum însă, numărul persoanelor cu această filozofie de viață este mai mare ca niciodată și continuă să crească. Încercând să găsească un motiv simplu pentru propagarea acestei teorii, un grup de cercetătorii au efectuat un studiu pe o perioadă lungă de timp.

Deși este puțin probabil să nu fii de aceeași părere, cercetătorii de la Texas Tech University sunt convinși că problema principală ține de YouTube. Eficiența serviciului de streaming de la Google de a promova teorii ale conspirației este aproape șocantă. Cu alte cuvinte, gigantul din Mountain View face performanță din ne transforma în persoane mai puțin inteligente.

Conform inițiatorului proiectului, testul principal a constat în intervievarea a 30 de persoane care sunt de părere că pământul este plat. Dintre ei, 29 au afirmat că au ajuns să aibă această opinie după ce au văzut clipuri pe YouTube care i-au convins. Până și persoana care ai crede că este o excepție de la regulă, de fapt a fost influențată de membrii familiei, iar ei au fost, din nou, convinși de YouTube.

Asheley Landrum a venit cu ideea proiectului și a ținut o prelegere pe marginea subiectului în cadrul conferinței Asociației Americane pentru Avansarea Științei de la Washington. În contextul respectiv, a afirmat că celor care vizionau clipuri cu teorii ale conspirației legate de 11 septembrie sau aterizarea pe lună, le erau recomandate imediat clipuri cu argumente despre pământul plat. În final, Google te cunoaște suficient de bine încât să-ți recomande clipuri cu informații la care ești susceptibil, iar acest lucru nu se va schimba vreodată, atâta timp cât generezi bani pentru compania americană.

Citește și: