16 mai 2019 | 14:13

Dilema europenilor cu privire la Huawei s-a adâncit mulțumită lui Trump

ACTUALITATE
Dilema europenilor cu privire la Huawei s-a adâncit mulțumită lui Trump

Compania Huawei – una din cele mai importante din China – este suspectată că ar spiona infrastructura tehnologică din Occident.

În Statele Unite ale Americii, conflictul este unul vechi. Președintele SUA Donald Trump este cunoscut pentru lipsa de încredere în compania chinezească. De fapt, săptămâna aceasta liderul va semna un ordin executiv prin care va interzice companiilor americane să folosească echipamente provenite de la firme care prezintă vreun risc pentru securitatea națională. Astfel, compania producătoare de telefoane Huawei va fi interzisă în SUA.

Huawei nu are cel mai bun renume. A fost acuzată de mai multe ori că a încălcat drepturile de proprietate intelectuală, a furat secrete comerciale, a obstrucționat justiția și a comis fraude. Totuși, compania chineză neagă toate acuzațiile care i se aduc.

SUA a încercat să convingă încă din 2018 și țările membre ale Uniunii Europene să nu accepte rețeaua 5G de la Huawei. Dacă în august Trump a semnat o lege de interzicere a folosirii echipamentelor Huawei de către structurile guvernamentale, el vrea acum să extindă interdicția dincolo de granițele SUA. Ce-i drept, Australia și Noua Zeelandă s-au supus ideii, însă în Europa dezbaterea e în desfășurare.

Deși multe țări împărtășesc suspiciunile, ele nu își permit să facă față loviturii economice pe care ar aduce-o o asemena despărțire de China. Țările care au implementat deja restricții asupra Huawei sunt SUA, Australia, Noua Zeelandă și Taiwan. Între timp, țările care se gândesc serios să impună acele restricții sunt Norvegia, Belgia, Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia și Republica Cehă.

În Franța, de exemplu, președintele Emmanuel Macron a încurajat liderii europeni să fie mai duri cu privire la China și ar putea să se folosească de cea mai recentă măsură impusă de Trump în SUA pentru a restricționa și el dispozitivele Huawei. Mai apoi, în Europa există doi competitori Huawei – compania Ericsson din Suedia, respectiv Nokia din Finlanda, deci miza e cu atât mai mare.