Trump se pregătește să interzică Huawei complet în Statele Unite

Trump se pregătește să interzică Huawei complet în Statele Unite
Sursa foto: want.nl

Conflictul dintre Statele Unite și Huawei este unul mai vechi și toată lumea știe că președintele Donald Trump nu are încredere în companie.

Ar putea face și mai multe pentru a ține compania departe de țara pe care o conduce. Președintele Donald Trump va semna săptămâna aceasta un ordin executiv prin care va interzice companiilor americane să folosească echipamente provenite de la firme care prezintă riscuri pentru securitatea națională. Astfel, compania producătoare de telefoane Huawei va fi interzisă în Statele Unite.

Încă de anul trecut, SUA încearcă să convingă și alte țări, inclusiv membre ale Uniunii Europene, să nu permită companiei Huawei să furnizeze rețea 5G în statele respective.

În august 2018, Donald Trump a semnat o lege prin care interzicea structurilor guvernamentale să folosească echipamente de la Huawei. Acum, vrea să extindă interdicția și în cazul companiilor care nu aparțin de guvernul Statelor Unite.

Deși ordinul executiv nu menționează nominal companiile care ar urma să fie interzise, printre cele afectate ar putea fi Huawei și ZTE. Acestea au fost desemnate drept amenințări la adresa securității naționale încă din 2012.

De ce SUA vrea să interzică Huawei

Compania chineză nu are o reputație tocmai bună. Este acuzată, în mai multe cazuri, de încălcarea drepturilor privind proprietatea intelectuală, obstrucționarea justiției, dar și de fraudă. Totuși, Huawei neagă toate acuzațiile care i se aduc.

De asemenea, compania a fost acuzată și de furt de secrete comerciale. Telekom a dat în judecată Huawei, în 2013. Asta după ce doi ingineri ai companiei au încercat să fure tehnologie de la firma de telecomunicații. În urma procesului, Telekom a câștigat 4,8 milioane de dolari în 2017.

Donald Trump a încercat în repetate rânduri și să convingă liderii europeni să renunțe la colaborarea cu Huawei, mai ales în ceea ce privește furnizarea tehnologiei 5G. Susține că guvernul chinez ar putea folosi compania de telefoane pentru a exploata rețeaua 5G pentru a ajunge să spioneze întreaga lume.

Rămâne de văzut dacă Trump va semna ordinul și ce efecte va avea asta asupra producătorului de telefoane.

Citește și:
Sursa: The next web
Etichete: