De ce vrea Elon Musk să concedieze sute de angajați de la SpaceX

De ce vrea Elon Musk să concedieze sute de angajați de la SpaceX

Compania SpaceX urmează să scape de 10% din totalul său de 6.000 de angajați, într-o mișcare definită drept „realiniere strategică”, destinată să asigure succesul pe termen lung.

Angajații au fost anunțați cu privire la concedieri vineri, într-un email de la președintele și ofițerul de operare SpaceX, Gwynne Shotwell. Decizia a venit la câteva săptămâni după ce compania a anunțat că vrea să strângă până la 750 de milioane dintr-un împrumut, dar că va micșora suma la 250 de milioane, din cauza unor termeni mai puțini favorabili.

„Pentru a continua să livrăm clienților noștri și pentru a avea succes în dezvoltarea de nave interplanetare și a unui internet global cu bazele în spațiu, SpaceX trebuie să devină o companie mai suplă”, a explicat un oficial al companiei. „Asta înseamnă că trebuie să ne despărțim de unii dintre membrii talentați și muncitori ai echipei noastre. Suntem recunoscători pentru tot ceea ce au realizat și pentru loialitatea lor față de misiunea SpaceX. Această acțiune este adoptată doar din cauza unor provocări extraordinar de dificile care se află în față și nu ar fi necesară în alt context”.

În trecut, oficialii companiei au anunțat de mai multe ori că SpaceX este o companie profitabilă, mulțumită contractelor comerciale, a fondurilor de dezvoltare de la NASA și a premiilor oferite de US Air Force.

Problema este că SpaceX se ocupă și de proiecte scumpe, precum sistemul de internet Starlink și racheta de ultimă generație Superheavy care va trimite oameni pe Marte. Ambele proiecte mai au ani buni până când vor arăta că investițiile în ele au meritat.

Concedierile vin însă într-un an deosebit de important pentru companie. În 2019, SpaceX va trimite oameni în orbită prin intermediul programului comercial NASA, va lansa primii sateliți Starlink și va începe testele preliminare pentru aeronava Starship. E posibil ca Elon Musk să vrea să reducă costurile acestor operațiuni și să scape de angajații mai puțin eficienți, după cum sugerează o sursă din industria aerospațială.

Sursa: Ars Technica