Dacia electrică pe care sigur vrei s-o facă Renault: ce are special

Dacia electrică pe care sigur vrei s-o facă Renault: ce are special
12:18 02.08.2019

Mașinile Dacia sunt destul de populare în Europa, iar următorul pas pentru companie pare să fie dezvoltarea unei mașini electrice.

Mașinile electrice sunt la mare căutare în 2019, însă nu toate companiile producătoare de mașini oferă vehicule care nu au nevoie de combustibil pentru a funcționa.

Până vom avea pe piață o Dacia electrică pe care o vom putea cumpăra, Dănuţ Gabriel Marinescu, director Centrul de Cercetare Ingineria Automobilului de la Universitatea Piteşti ne oferă un concept interesant. Acesta și-a imaginat o mașină electrică pe care a numit-o Sandero Electron.

Ce are special conceptul de Dacia electrică

La baza automobilului stă o Dacia Sandero Stepway. Sistemul clasic de propulsie al mașinii a fost înlocuit cu un nou sistem electric (AMBRA) conceput în laboratorul „Sisteme alternative de propulsie – Vehicule electrice şi Hibride” din cadrul centrului de la Pitești. Motorul Daciei electrice este unul asincron și are o putere maximă de 32 kW. De asemenea, este alimentat de o baterie litiu-ion cu tensiune de 250V.

Încărcarea se poate face prin cablu, la o stație publică sau casnică. Dar partea cea mai interesantă e că acest concept are inclus un sistem de încărcare wireless. Astfel, această Dacia electrică s-ar putea încărca și fără cablu, printr-un sistem similar celui de pe telefoanele care se pot încărca wireless.

Și cum prețurile mașinilor Dacia sunt, în general, destul de accesibile, o mașină electrică produsă de compania românească ar putea fi suficient de ieftină pentru ca acest trend să devină popular și la noi. Mai ales pentru că prețul ridicat al mașinilor electrice este unul dintre principalele motive pentru care acestea nu se prea cumpără în România.

Conceptul a fost dezvoltat în colaborare cu Renault Technologie Roumanie, în cadrul unui acord de parteneriat. Totuși, proiectul dela Pitești este unul independent și este foarte probabil să nu fie luat în considerare de Dacia. Cel mai probabil, vom mai avea destul de așteptat până să putem cumpăra o mașină românească electrică.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI