19 oct. 2018 | 13:39

De ce ajută să-ți repornești routerul wireless și să aștepți 10 secunde

ACTUALITATE
De ce ajută să-ți repornești routerul wireless și să aștepți 10 secunde

Ți-a spus un prieten sau ai citit pe internet. Ocazional, este bine să-ți scoți routerul din priză, să aștepți 10 secunde și să-l reconectezi. Pentru cei mai mulți însă, nu este clar de ce ajută să-ți repornești routerul.

Routerele au devenit omniprezente în căminele celor mai mulți dintre noi. Dacă ai un smartphone sau laptop în casă, este puțin probabil să nu ai și un router. Există în continuare posibilitatea să ”furi” internet de la un vecin sau de la cafeneaua de la parterul blocului, dar micile echipamente de rețelistică sunt departe de a mai fi un moft în secolul în care trăim.

Partea fascinantă constă însă în faptul că prea puțini dintre cei care cumpără unul înțeleg cum funcționează.

În același timp, majoritatea se aruncă să-l scoată din priză când ”a picat” internetul. Mai mult decât atât, dacă suni la RDS, Telekom sau orice alt operator de internet, primul lor sfat constă în a-ți închide routerul sau a-l scoate din priză.

Ești invitat să aștepți 10 secunde și după aia să-l reconectezi la o sursă de curent. Într-o lume ideală, după vreo 45 de secunde sau un minut, vei reveni un online.

Routerul tău funcționează precum un computer

on off inchizi deschizi router

Pe pagina online de specificații tehnice a unui router au început să apară tipuri de procesoare, cantitate de memorie RAM, spațiu de stocare și porturi USB. Chiar dacă îți vine destul de greu să accepți la început, un router este foarte similar cu un computer personal și așa a fost din totdeauna.

Pentru că infrastructurile de rețelistică din casele multora dintre noi au devenit mai complexe, routerele au ajuns să integreze procesoare mai sprintene, cantități de memorie RAM mai generoase și interfețe de configurare care se apropie destul de mult de un sistem de operare modern. Nu mai trebuie să fii un expert pentru a-ți pune conexiunea la internet pe picioare.

Revenind la analogia cu un computer personal, la fel ca un PC, un router este susceptibil la o serie de probleme. Un bug îți poate ține procesorul la 100% într-un anumit set de circumstanțe sau te poate lăsa fără memorie.

O problemă cu kernel-ul (kernel panic) similară cu un blue screen (BSOD) de Windows este de asemenea o posibilitate care să te lase fără internet. Multe routere folosesc un sistem de operare pe kernel UNIX, similar cu o versiune simplificată de Linux. Acest detaliu vine cu beneficii importante, dar și cu eventuale deficite. Acestea din urmă nu ies deseori la iveală, dar există.

La fel ca un computer care redevine sprinten și ”curajos” după ce îl închizi și deschizi din nou, multe din probleme unui router se remediază prin scoaterea sa din priză și reconectarea sa după 10 secunde. În mod evident, nu este o soluție general valabilă și nu se reflectă într-un număr de magie.

Dacă trebuie să-ți închizi și să-ți deschizi routerul la fiecare 2-3 zile pentru a te bucura de un pic de internet, acela este un semn că ar trebui înlocuit, mai mult decât scos din priză temporar. Problemele grave nu se rezolvă cu această soluție, dar cele mai multe sigur se remediază în această manieră.

De ce să aștepți 10 secunde când îți repornești routerul?

Router condensatoarea

Am lămurit partea cu utilitatea închisului și deschisului unui router. Mai interesantă decât aceea este însă fixația pentru 10 secunde deconectat de la curent. Unii sfătuitori se aruncă chiar și la 30 de secunde departe de priză. Indiferent de valoarea numerică, motivația din spate este aceeași și pleacă de la o noțiune cât se poate de ușor de înțeles.

Este foarte probabil să te fi confruntat cu o situație în care ai scos o boxă, un amplificator sau chiar și un desktop din priză, doar pentru a vedea un LED pe suprafața echipamentului care se închide după 5-10 secunde. Aproape niciodată nu se întâmplă ca valoare de câteva secunde să fie depășită.

Acel fenomen aparent inexplicabil are legătură cu componentele electrice din imaginea de mai sus.

Tubulețele respective sunt intitulate condensatoare sau capacitors în engleză și sunt prezente în majoritatea echipamentelor electronice, de la plăci de bază și stații audio până la routere. Pentru că poate găzdui o cantitate limitată de sarcini electrice pentru un timp scurt, un condensator se comportă similar cu o baterie. Similaritatea cu o baterie este vinovată și de cele 10 – 15 secunde necesare pentru a se descărca în totalitate.

Dacă reconectezi un router înapoi la priză înainte să se golească acele condensatoare, problema pe care încerci să o remediezi s-ar putea să rămână. Dacă aștepți 10 secunde, condensatoarele au rămas fără curent, setările problematice ale routerului s-au resetat, iar memoria tampon care îți provoacă probleme de cele mai multe ori a fost golită.

Din nou, în mod real, nu toate problemele pe care le poate întâmpina un router se pot rezolva cu închiderea și deschiderea sa. În același timp, nu toate routerele s-ar putea să aibă nevoie de cele 10 secunde.

Din considerente practice însă, acesta este primul gest pe care ar fi bine să-l faci înainte de a suna la operatorul tău de internet cu o sesizare.

Care sunt problemele pe care le poate întâmpina un router

ASUS Router update

Ca orice echipament hardware, mai ales unul similar cu un computer, sunt multe probleme cu care se poate confrunta un router. Multe dintre ele se rezolvă cu închiderea și repornirea sa după zece secunde. Ar fi însă bine să înțelegi ce merge prost, înainte să te arunci la o eventuală soluție.

Dacă s-a întâmplat o singură dată la câteva luni să rămâi fără internet din cauza routerului, s-ar putea să fi fost vorba de un bug temporar, o vulnerabiltiate care ți l-a lăsat fără memorie RAM. Dacă nu poți să-i accesezi interfața de configurare, s-ar putea să fi fost vorba de un ”kernel panic”. Practic, s-a blocat sistemul de operare și trebuie repornit.

Conflictele de IP sunt cea mai des întâlnită problemă pe care uneori routerele nu o pot remedia în mod automat.

Acestea pleacă de la faptul că scopul principal al unui astfel de dispozitiv este de a jongla între IP-ul public oferit de operator și IP-urile locale pe care le distribuie automat în rețeaua din casă sau de la birou.

În cazul în care IP-ul public nu a mai fost actualizat automat sau cineva și-a setat un IP static pe un sistem din rețea, se poate crea un conflict cu activitatea routerului de distribuție a IP-urilor. Partea tehnică este un pic mai complicată, dar important este să ai în vedere că majoritatea problemelor de acest tip se rezolvă printr-o resetare a routerului.

Supraîncălzirea unui router poate părea absurdă, mai ales că nu auzi niciun ventilator în interior.

Dacă ți-ai propus însă să-l ascunzi într-o cutie dintr-un colț al casei sau chiar în perete, poate deveni o problemă cât se poate de reală. La fel cum un laptop poate deveni semnificativ mai lent din cauza temperaturii, un router poate ajunge să nu-și mai facă treabă pentru a preveni probleme mai grave precum topirea unor circuite.

router wi-fi in cutie

Dacă obișnuiești să-ți ascunzi routerul într-un spațiu închis și îți pică internetul destul de des, este posibil să existe o corelație între cele două. Pune mâna pe el data viitoare, înainte să-l scoți din priză.

Dacă are 40-50 de grade, s-ar putea să țină de tine să-i asiguri un grad sporit de ventilație. În anumite cazuri, s-ar putea să fie util să pui un compresor sau aspirator la găurile sale de aerisire.

Pe lângă soluțiile mecanice pe care le-am detaliat mai sus, unele probleme s-ar putea să fie doar de software. Acestea din urmă se remediază prin actualizarea firmware-ului. Din păcate, procesul prin care faci asta variază destul de mult de la un router la altul.

Dacă faci însă un efort să-i consulți manualul, probabilitatea ca ceva să meargă prost este infimă spre inexistentă.

Mai mult decât atât, în cazul unui router mai scump, s-ar putea ca update-ul să fie automatizat din interfața de configurare. Nu mai trebuie să descarci tu manual un fișier de pe site-ul producătorului. Firmware-ul este descărcat și instalat automat.

În cazul celor mai norocoși dintre noi, routerul din casă s-ar putea să aibă o setare pentru a se închide și redeschide automat la fiecare câteva zile sau o dată pe săptămână. Aceea reprezintă o soluție foarte eficientă pentru a interacționa cât se poate de rar cu echipamentele de rețelistică din casă. Din păcate, prea puține routere oferă un astfel de parametru pe care să-l ajustezi.

Apropo, în cazul routerelor se aplică aplică aproape de fiecare dată principiul conform căruia mai scump este mai bun. Dacă ți-ai luat un router de 80 de lei, s-ar putea să fie o sursă mai mare de stres, decât de internet. Dacă depășești 200 lei, pe lângă un semnal mai bun, s-ar putea să fie nevoie să-l scoți din priză mai rar.

În mod evident, aceasta nu este o regulă sfântă, dar să știi că routerele de 800 sau 1.000 lei nu există doar pentru cei care nu au ce să facă cu banii și nici nu acoperă suprafețe astronomice.

Oferă, pur și simplu, o conexiune mai rapidă și mai stabilă la internet, reușind să te enerveze semnificativ mai rar. Cu alte cuvinte, te-ar putea ajuta, când orice altă soluție a eșuat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele