Top 10 de la Clarkson – de ce Dacia Duster nu e mașina pe care s-o vrei

Top 10 de la Clarkson - de ce Dacia Duster nu e mașina pe care s-o vrei

Îl știi pe Jeremy Clarkson. Un englez pasionat de mașini și îndrăgostit de satiră. Dacia Duster a intrat în topul lui cu automobile din 2018, dar nu cu vreo performanță notabilă.

Jeremy Clarkson a devenit cunoscut publicului din România prin emisiunea Top Gear. Chiar dacă a fost dat afară de acolo, de testat mașini nu s-a lăsat, iar în publicația Sunday Times a publicat recenzii pentru mai multe modele testate în 2018. Printre acestea a fost și Dacia Duster.

Articolul lui din vara lui 2018 a enervat mulți români. Dacă nu era de ajuns, a făcut un top cu 10 mașini: cinci bune, cinci proaste. Dacia nu-i pe lista bună.

Iată ce mașini din 2018 au primit cel mai prost calificativ din partea lui Jeremy Clarkson:

De rău – Audi Q8, „mașina pentru oameni nebuni”

audi q8

În general, Clarkson nu este un mare fan al mașinilor crossover. Pentru el, există două categorii de SUV-uri: cele produse de Range Rover și Alfa Romeo și restul…pe care-l urăște cu desăvârșire.

Audi Q8 este unul dintre ele, dar tehnologia de la bord i-a lăsat o impresie bună. Totuși, una peste alta, Audi Q8 nu este decât „un rival pentru îngrozitorul BMW X6 și asta înseamnă că e pentru oameni nebuni”.

De rău – Volvo V60, un diesel „sumbru”

volvo v60

Volvo V60 a fost una dintre cele mai apreciate mașini din categoria sa anul trecut, dar nu pare să se ridice la înălțimea mofturilor lui Jeremy Clarkson.

Pentru el, Volvo V60 este doar o mașina cu motor diesel ca oricare alta. Nu mai este de mult un admirator al motoarelor diesel și în mod clar nu-și va cumpăra una de acest gen.

De rău – Dacia Duster, mașina care l-a lăsat fără demnitate pe Clarkson

dacia duster 2018

Doar nu-ți imaginai că Dacia Duster ar fi fost tratată cu indulgență din partea celui mai exigent critic auto din Marea Britanie. Anul trecut, englezul a dat de pământ cu Dacia Duster și poți număra pe degetele de la o mână aprecierile pozitive atribuite mașinii românești.

Când îți iei o Dacia Duster, „îți asumi că totul a fost făcut din cutii reciclate de CD-uri, într-un atelier murdar din Vietnam, de copii-sclavi”, deci nu poți să ai pretenții.

El mai spune că acest model Dacia este făcut de cele câteva persoane care încă mai trăiesc în România, folosind unelte și piese de care proprietarul Dacia, Renault, nu mai are nevoie. El a mai menționat că Dacia Duster e ieftină, până când începe să fie scumpă.

„Oamenii care s-au urcat în această mașină au remarcat vopseaua oribilă, au râs de calitatea tuturor butoanelor. Eu le-am închis gură spunând că e o mașină off-road care costă mai puțin de 10 mii de lire sterline. Din păcate, când m-am așezat să scriu asta, mi-am pus ochelarii și mi-am dat seama că versiunea Confort (cu 4×4 – n.r.) costă 15.195 de lire sterline”, a scris el în recenzie.

Dacia Duster e însă și cu bine, și cu rău. „Mașina pe care am testat-o a avut tracțiune integrală, dar, în loc ca Dacia să pună o cutie de viteze care să se potrivească, a folosit una cu trepte «scurte». Nu știam ce să fac, chiar nu știam ce să fac! Din treapta a patra, lucrurile au revenit la normal. Apoi trebuie să treci direct la a șasea, pentru că a cincea este inutilă. Nimeni nu va conduce vreodată o Dacia Duster liniștit. Ori cu demnitatea lui intactă. Dacia Duster are personalitatea unui felinar sau a unei mașini de spălat. Permite-mi să spun asta: nimeni nu-i va da Duster-ului său un nume drăguț”, a menționat el.

Concluzia lui finală era că „nimeni nu va conduce lin un Duster. Sau în liniște. Sau u demnitatea intactă”.

De rău – Fiat 695 Abarth Rivale, „o mașină greu de condus, dacă nu ești obișnuit să porți tangă”

Fiat 695 Abarth Rivale

Clarkson obișnuia să aibă o părere bună despre Fiat 500, dar admite că este o mașină pentru femei. Modelul 695 Abarth Rivale este un fel de Fiat 500 pe steroizi, ca o fată de 20 și ceva de ani, pasionată de culturism. Îți place, dar parcă ceva îți strică tot cheful, cam asta e impresia pe care o oare Clarkson despre mașina italienilor.

De rău – Mini 1499 GT, o dezamăgire în stil englezesc

mini 1499 gt

Nici mașinile englezești n-au scăpat “netaxate” de Clarkson. Deși Mini nu mai e de mult o mașină pentru britanicii săraci, modelul Mini 1499 GT nu se ridică la înălțimea așteptărilor din cauza suspensiilor „greoaie” care nu fac față puterii mașinii.

Dar, hai să vedem și lista „albă” cu mașinile care l-au făcut pe Jeremy să se simtă ca un copil care primește jucăria preferată.

De bine – Lamborghini Huracán, „mașina care răcnește și toarce în același timp”

lamborghini huracan

Ar fi fost prea de prost gust să găsească un cusur și uneia dintre cele mai tari mașini sport din lume. Lamborghini Huracán l-a surprins plăcut pe Clarkson, pentru că mașina „nu e doar rapidă, e emoționantă. E ca sunetul unui univers care se formează în capul tău care se lipește de tetieră și simți cum ți se ridică ușor părul de pe mâini. Asta e o mașină care răcnește și toarce în același timp.”

De bine – Porsche 911 GT2 RS l-a fascinat pe omul care a urât întotdeauna Porsche

Porsche 911 GT2 RS

Dacă ai urmărit emisiunea Top Gear sau dacă i-ai ascultat criticile, știi despre Jeremy Clarkson că nu este un admirator al mașinilor Porsche (ce-i drept, motorul pe spate nu-i pentru oricine), dar 911 GT2 RS l-a dat pe spate…la propriu.

Spre deosebire de alte branduri, Porsche nu a renunțat la stilul său clasic, deci mașinile sale sunt doar pentru anumiți șoferi (cei cu mulți bani, mai ales). Dar acest model a fost descris de englez ca fiind „o mașină sport briliantă”.

De bine – BMW Seria 5, „o plăcere să o conduci”

BMW Seria 5

BMW Seria 5 a fost una dintre mașinile vedetă ale anului 2018 și, se pare că l-a impresionat și pe cel mai aspru critic. Deși e echipată cu un motor foarte puternic, V8, de 600 de cai-putere, Clarkson a mărturisit că e o plăcere să conduci un BMW din Seria 5, „un automobil aproape perfect, atât cât poate o mașină să fie”.

De bine – Aston Martin Vantage, plăcerea vinovată a lui Clarkson

Aston Martin Vantage

Englezul a fost mereu un mare admirator al tuturor modelelor Vantage pe care le-a făcut Aston Martin de-a lungul timpului. Cel mai recent este, într-adevăr, cea mai mare realizare a producătorului britanic, „un rival pentru 911”.

De bine – Bentley Continental GT, „cireașa de pe un tort bine făcut”

Bentley Continental GT

Cândva, Clarkson se uita cu un oarecare dispreț la automobilele Bentley, pe care le considera mașini de fotbaliști, dar cel mai nou model, Continental GT, l-a făcut până și pe el să iubească mașinile americane.

Bentley Continental GT este probabil cea mai bună mașină grand tour a lui 2018 și până și fostul realizator Top Gear are o părere bună despre ea.

Citește și: