De ce o să fie internet pe Lună, deși probabil ți se pare stupid

De ce o să fie internet pe Lună, deși probabil ți se pare stupid

E enervant când smartphone-ul tău nu funcționează cânt te afli la munte, la țară sau în metrou, nu? Ei bine, va fi enervant în continuare, dar dacă te duci pe Lună, măcar acolo vei avea parte de semnal neîntrerupt.

Companiile de telecomunicații Vodafone Germania și Nokia, alături de compania de autoturisme Audi și inginerii de la PTScientists au creat un parteneriat prin care își propun să construiască un dispozitiv capabil să le ofere astronauților internet 4G. Acel dispozitiv nu va cântări mai mult de un kilogram și se va numi Ultra Compact Network.

În prezent, astronauții au parte de internet în spațiu, deși nu la viteze la fel de mari ca pe Pământ. Însă dispozitivul la care visează cercetătorii le va oferi cosmonauților posibilitatea de a rămâne conectați la internet pe distanțe mari. În plus, le va permite celor două rover-uri care se află pe Pământ să comunice direct cu Pământul, după cum arată Live Science.

„Pentru ca umanitatea să părăsească leagănul Pământului, trebuie să dezvoltăm infrastructuri dincolo de planeta noastră”, a zis Robert Böhme, CEO și fondator al companiei PTScientists.

Grupul de parteneri plănuiește să trimită dispozitivul pe Lună în 2019, odată cu racheta SpaceX Falcon 9. „Acest proiect implică o abordare inovativă în mod radical pentru dezvoltarea unei infrastructuri de rețea mobilă„, a zis șeful executiv Vodafone Germany, Hannes Ametsreiter.

Unul din cele mai mari avantaje ale unui infrastucturi de rețea mobilă pe Lună este că va economisi energie – și, conform lui Böhme,”cu cât folosim mai puțină energie pentru a trimite date, cu atât mai multă energie avem pentru a face știință”.

Cercetătorii au decis să construiască un dispozitiv de internet 4G, nu 5G, pentru că rețelele de telefonie din următoarea generație încă se află în perioada de testare, iar șansele să nu fie viabile pe Lună sunt destul de mari.

Sursa: Live Science
Etichete: