Corupția din România, cea mai mare problemă a companiilor: unde ne situăm față de UE

Corupția din România, cea mai mare problemă a companiilor: unde ne situăm față de UE

Românii se confruntă în continuare cu un nivel îngrijorător de corupție la nivel înalt, iar aceasta este cea mai dureroasă problemă a companiilor.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat de curând, când vine vorba de mediul de afaceri, cea mai mare problemă a întreprinzătorilor români este corupția. Opinia generală este că acest fenomen negativ se perpetuează din cauza lipsei unor pedepse adecvate pentru cei care încalcă legea.

Nu mai puțin de 88% dintre companiile participante la sondaj consideră corupția ca fiind o problemă atunci când fac afaceri în România. Acesta este cel mai ridicat procent la nivelul Uniunii Europene, se arată în sondajul publicat de Comisia Europeană cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Corupției.

Aproape toți participanții la studiu, 97% sunt de părere că fenomele de corupție sunt foarte răspândite în țara noastră, pe primul loc fiind citate darea și luarea de mită, 51%. Fraudele fiscale și neplata TVA se află pe locul doi, cu 38%. Comisioanele ilicite închid locurile pe podium cu 32%. Nu lipsesc mențiunile referitoare la sponsorizările unor partide politice în schimbul atribuirii unor contracte publice (30%).

Valorile stabilite în România sunt cu mult peste cele din Uniunea Europeană. Aproximativ 63% dintre companii cred că actele de corupție sunt foarte răspândite în UE, dar doar 37% văd acele fapte ca fiind o problemă majoră în calea dezvoltării propriilor afaceri. Cele mai multe companii sunt sceptice în privința abordării problemei corupției de către autoritățile naționale. Pentru ca acest sondaj să fie relevant, cu scopul realizării sale au fost chestionate aproximativ 7700 de companii, dintre care 300 activează în România.

Pe lângă problemele de corupție, foarte multe companii din România consideră că nu-și pod desfășura activitatea în condiții optime din cauza imprevizibilității legislative. Cu alte cuvinte, legile se schimbă foarte des în țara noastră și 96% dintre cei care au participat la sondaj sunt nemulțumiți de politicile cu schimbare rapidă. Media europeană din acest punct de vedere este 63%.

Infrastructura stablă și cotele de impozitare sunt văzute ca probleme majore de către oamenii de afaceri români în 93%, respectiv 82% dintre cazuri. În același timp, 89% dintre companii se plâng de birocrația excesivă și 84% au o problemă cu clientelismul și nepotismul de la nivelul instituțiilor statului.

Citește și: