Cercetătorii au observat în premieră o coliziune între trei găuri negre

Cercetătorii au observat în premieră o coliziune între trei găuri negre
Teodora Tudosie
Teodora Tudosie
14:40 26.09.2019

Pentru prima dată, cercetătorii au reușit să observe o coliziune dintre trei găuri negre, iar imaginile sunt impresionante.

În momentul în care galaxiile se ciocnesc, aceeași soartă o au și găurile negre din interiorul fiecăreia. De această dată, astronomii au reușit să observe pentru prima dată un astfel de fenomen în spațiu. Totul a avut loc la un miliard de ani-lumină de Pământ, în sistemul SDSS J084905.51+111447.2.

„Noi căutam doar perechi de găuri negre la momentul respectiv și totuși, cu ajutorul tehnicii noastre de selecție, am dat peste acest sistem uimitor”, spune Ryan Pfeifle, asistent universitar de cercetare la George Mason University. Mai spune că acesta este cea mai puternică dovadă a existenței unui astfel de sistem triplu. „Sperăm că ne extidem munca și să găsim mai multe tripe folosind aceași tehnică”, adaugă acesta.

Ai putea crede că o asemenea coliziune ar fi extrem de ușor de observat, mai ales când te gândești că sunt trei găuri negre implicate. Totuși, acesta este de fapt motivul pentru care observarea este dificilă. Găurile negre supermasive ar crea cantități uriașe de gaz și praf care ar ascunde evenimentul de telescoapele de pe Pământ.

De ce coliziunea a trei găuri negre e atât de specială

Deși chiar și acestea sunt destul de rare, cercetătorii au reușit să observe înainte perechi de găuri negre. Până acum nu au văzut niciodată o coliziune între trei. Când două astfel de corpuri cerești se ciocnesc, acestea fuzionează și devin o singură gaură neagră. Aparent, trei găuri negre ar trebui să fuzioneze și mai rapid.

Printre consecințele unei asemenea fuziuni s-ar număra unde gravitaționale sau tulburări în spațiu și timp.

„Astfel de sisteme sunt, de fapt, o consecință naturală a fuzionărilor galaxiilor, depsre care noi credem că este modalitatea prin care galaxiile cresc și evoluează”, spune Shobita Satyapal, co-autor al studiului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: CNN