Filmul din anii ‘50 care te va șoca mai tare decât Chernobyl

Dacă ai impresia că serialul Chernobyl conține imagini pe care ți-e greu să urmărești, ce se vedea la TV acum 63 de ani era cel puțin la fel de înfricoșător.

Este vorba despre un scurtmetraj de numai șase minute care îți arată niște imagini care nu au cum să nu te înfioare. Videoclipul nu conține neapărat scene de violență sau ceva asemănător. Filmul este, de fapt, o animație, ceea ce nu sună deloc a ceva înfricoșător, nu?

Ei bine, imaginile explicite în care explozia nucleară face ca ochii oamenilor să sângereze nu sunt deloc unele liniștitoare. Nici cele în care aceștia se transformă aproape instant în scheleți la vederea exploziei.

Filmul a fost numit „A Short Vision” și a fost produs în Marea Britanie. A fost dat la televizor pentru americani, în 27 mai 1956, în timpul pauzei unui program de televiziune extrem de popular pe atunci, Ed Sullivan Show. Partea interesantă e că videoclipul era disponibil și pentru copii, în ciuda imaginilor destul de înspăimântătoare.

Chernobyl e seria dedicată accidentului de la Cernobîl

Asemenea serialului Chernobyl, subiectul filmului este destul de brutal: sfârșitul lumii cauzat de o apocalipsă nucleară. Nu sună a ceva ce ai urmări în pauza publicitară a unui show de divertisment, nu? Aparent, în anii ‘50 nu a contat asta.

Muzica de pe fundal este și ea demnă de un film horror și contribuie semnificativ la suspansul pe care îl simți pe tot parcursul videoclipului. Naratorul își face și el treaba excelent. Tonul vocii și explicațiile pe care le dă sunt departe de a fi liniștitoare.

Pe atunci, televizoarele color nu erau extrem de răspândite nici în America. Astfel, cei care au prins filmul la televizor l-au urmărit, cel mai probabil, în varianta alb-negru. Chiar și fără să fie color, imaginile au fost cu siguranță unele înfricoșătoare, în special pentru copiii care le-au urmărit.

Citește și:
Sursa: Gizmodo