Cele mai uimitoare descoperiri științifice din ultimul deceniu

Cele mai uimitoare descoperiri științifice din ultimul deceniu

Ultimul deceniu a fost o perioadă extrem de favorabilă cercetătorilor, care au realizat o serie de descoperiri științifice care vor rămâne în istorie.

În fiecare zi, oamenii de știință descoperă tot mai multe despre planeta pe care locuim și toate elementele de pe suprafața acesteia, dar și despre lucrurile din exterior, din tot Universul. În ultimii zece ani, cercetătorii au făcut o serie de descoperiri extrem de importante pentru om, care ne vor ajuta să înțelegem mai bine tot ce s-a întâmplat în trecut, dar care vor contribui și la viitorul nostru, ca umanitate.

În continuare, am ales câteva dintre cele mai importante descoperiri din ultimii zece ani, care vor rămâne în istorie.

Cele mai importante descoperiri științifice din ultimul deceniu

Cele mai importante descoperiri din ultimul deceniu care ne vor defini viața de acum înainte

Vaccinul pentru Ebola

În decembrie 2019, pentru prima oară în istoria Uniunii Europene, un vaccin pentru prevenirea infecțiilor cu Ebola pentru a fost aprobat pentru utilizare pe oameni. Noul vaccin este intitulat Ervebo și s-a dovedit eficient în 100% din cazuri atunci când a fost testat în Guinea.

Prima imagine cu o gaură neagră

Într-o premieră istorică, specialiștii au dat publicității prima imagine cu o gaură neagră. Acest moment ne poate ajuta să înțelegem mai bine acest fenomen. Imaginea a fost capturată cu ajutorul Event Horizon Telescope (EHT), o rețea de opt telescoape radio dispuse la nivel global. Efortul a necesitat implicarea a mai mult de 200 de oameni de știință.

O imagine mai clară asupra originii speciei umane

Cercetătorii cred că au reușit să identifice zona geografică unde au apărut primii oameni, acum 200.000 de ani, cu ajutorul probelor ADN. Prin analiza ADN, oamenii de știință au ajuns la concluzia că „orașul” natal al omenirii este o regiune din Africa, în nordul statului Botswana, la sudul fluviului Zambezi.

Prima rachetă reutilizabilă

În 2015, SpaceX a lansat și a readus pe Pământ racheta spațială Falcon 9, care a devenit prima rachetă reutilizabilă. După ce prima porțiune a Falcon 9 lansată a fost recuperată, a fost repusă în funcție și relansată în martie 2017.

Tehnologia CRISPR-Cas9

Din lista cu cele mai importante descoperiri științifice din ultimul deceniu nu putea să lipsească tehnologia Crispr-Cas9. Aceasta permite cercetătorilor să editeze părți ale genomului prin eliminarea, adăugarea sau modificarea secțiunilor de ADN. Din 2012, oamenii de știință au editat ADN de țânțari, ciuperci și șopârlă, printre altele. În 2018, un om de știință chinez a anunțat că a editat informațiile genetice a doi embrioni umani.

Prima observare a planetei Pluto

New Horizons a petrecut 15 minute zburând aproape de planeta pitică și colectând cât mai multe informații. După aceea, a continuat pentru o întâlnire strânsă cu cea mai mare lună a lui Pluton, Charon.

Crearea ADN-ului sintetic

Lista cu cele mai importante descoperiri științifice din ultimii zece ani n-ar fi fost completă fără aceasta. ADN-ul tuturor creaturilor vii este format din două tipuri de perechi de aminoacizi: A-T (adenină – timină) și G-C (guanină – citozină). Aceasta constituie baza tuturor informațiilor genetice din lumea naturală. Dar oamenii de știință au inventat două litere noi, o pereche nenaturală de baze X-Y, pe care le-au integrat în alfabetul genetic al bacteriilor E. coli.

Computere cuantice

În acest an, inginerii de la Google au creat un computer cuantic care poate efectua un calcul în puțin peste 3 minute. În mod normal, celui mai rapid supercomputer din lume i-ar fi luat 10.000 de ani să-l facă.

Citește și: