Poza ireală cu Saturn care te face să acuzi NASA de Photoshop

Poza ireală cu Saturn care te face să acuzi NASA de Photoshop
Sursa foto: NASA

Telescopul spațial Hubble a surprins Saturn într-o fotografie atât de interesantă încât cu greu îți dai seama dacă e reală sau nu.

Imaginea a fost capturată pe 20 iunie, în momentul în care Saturn se afla cel mai aproape de planeta noastră. Între Saturn și Pământ a fost atunci o distanță de aproximativ 1,3 miliarde de kilometri.

Imaginea face parte dintr-un program mai amplu început de NASA, numit Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL). Este a doua dintr-o serie anuală și oferă, printre altele, detalii foarte amănunțite despre sistemul de inele al planetei Saturn.

Scopul acestui program este acela de a ajuta oamenii de știință să înțeleagă dinamica atmosferică și evoluția planetelor gigant gazoase din sistemul nostru solar.

Pentru realizarea acestei fotografii, Hubble a folosit Wide Field Camera 3 (WFC3).

Ce informații noi a obținut NASA despre Saturn

Totuși, NASA spune că imaginile capturate în cadrul programului OPAL sunt mai mult decât niște fotografii frumoase, ci oferă informații detaliate despre planetă. De exemplu, cercetătorii au observat că o furtună vizibilă în fotografia din anul precedent a dispărut acum. De asemenea, astronomii au putut observa și lunile care orbitează în jurul planetei. Cu cât o lună este mai aproape de Saturn, cu atât mai puțin durează și o rotație completă în jurul planetei.

În fotografie se pot observa și mai bine inelele lui Saturn, care sunt orientate către Pământ.

Agenția spațială spune că astronomii vor continua monitorizarea anuală a planetei Saturn. Vor urmări eventualele schimbări ale modelelor meteorologice, dar vor încerca și să indentifice orice alte schimbări la nivelul planetei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: NASA
Etichete: