S-a descoperit prima planetă cu apă ce poate susține viața: la ce distanță se află de Pământ

S-a descoperit prima planetă cu apă ce poate susține viața: la ce distanță se află de Pământ

Apa este cel mai important element din atmosfera unei planete pentru a susține viața umană, iar până de curând, nu s-a găsit în altă parte decât pe Terra.

Un grup de cercetători din Marea Britanie a descoperit o planetă îndepărtată ce pare să conțină apă în atmosferă. Conform informațiilor publicate de Association Press, sunt șanse foarte mare să poată susține viața. Mai mult decât atât, prezența vaporilor de apă detectați pe planeta K2-18b vine și ca o confirmare a faptului că ar putea deja să existe vietăți acolo.

Clasificată ca un super-Pământ, K2-18b este situată la aproximativ 110 ani lumină de Terra. Exoplaneta a fost observată pentru prima oară în anul 2015, prin intermediul telescopului spaţial Kepler al agenţiei spaţiale americane NASA. O analiză recentă a datelor a relevat însă detalii noi, care nu au mai fost observate până în prezent pe un super-Pământ.

În privința parametrilor noii planete, se pare că este de două ori mai mare decât planeta noastră și de opt ori mai grea. De aici vine și de numirea de super-Pământ. Ea este localizată la o distanță de aproximativ 110 ani lumină de Terra.

În faza inițială a cercetărilor legate de K2-18b, nu au putut fi obținut informații foarte precise, în afară de distanță, masă și temperatură. Prin intermediul unor unelte sofisticate create și utilizate de cercetătorii de la University College of London, au putut fi desprinse date adiționale imagistica provenită de la telescopul Hubble. Astfel, a putut fi observată semnătura moleculară a vaporilor de apă.

K2-18b este prea departe pentru a fi văzută de astronomi, însă aceştia pot observa modul în care lumina emisă de stea este filtrată prin atmosfera planetei, în timp ce aceasta orbitează în jurul propriului soare, numit K2-18. Planeta este mai apropiată de steaua pe care o orbitează în comparaţie cu distanţa dintre Pământ şi Soare. În consecință, necesită doar 33 de zile pentru o rotaţie completă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: