Cea mai mare peșteră din lume e chiar mai mare decât îți imaginezi

Cea mai mare peșteră din lume e chiar mai mare decât îți imaginezi

Son Doong este cea mai mare peșteră din lume, dar dimensiunile sale sunt chiar mai mari decât au arătat descoperirile de până acum.

O echipă britanică de scafandri a făcut noi descoperiri în ceea ce privește dimensiunea acesteia, în urma unei noi expediții în Parcul Național Phong Nha-Ke Bang din Vietnam. Aceștia au pornit să exploreze rețeaua de apă din cadrul peșterii Son Doong. Astfel, au descoperit un nou tunel care o unește pe aceasta de o altă peșteră, numită Hang Thung. Când va fi conectată oficial cu cea de-a doua, volumul de 38.5 de metri cubi al Son Doong va crește cu încă 1.6 milioane.

La ce adâncime au ajuns scafandrii în peșteră

Echipa de scafandrii care a făcut descoperirea este aceeași care a contribuit la operațiunea de salvare din Thailanda, în 2018. A reușit să-i salveze pe cei 12 copii și antrenorul lor de fotbal blocați într-o peșteră din statul asiatic. „Scafandrii au făcut o treabă minunată salvând copii din Thailanda. I-am invitat într-o călătorie în Son Doong pentru a-i răsplăti pentru efortul lor”, a declarat Howard Limbert, unul dintre experții companiei de turism Oxalis. Aceasta este singura companie care are dreptul să aducă călători în peștera respectivă.

Scafandrii au reușit să ajungă la o adâncime de 78 de metri. Aceștia nu se așteptau ca tunelele din peșteră să fie atât de adânci, deci nu au avut echipamentul necesar pentru a rezista mai mult timp sub apă. Limbert a menționat că data viitoare vor fi pregătiți pentru a putea se putea scufunda pentru mai mult timp. Asta s-ar întâmpla abia în aprilie, anul viitor. Aparent, aceasta este cea mai bună perioadă pentru scufundări, pentru că nivelul apei este mai mic și vizibilitatea este mai bună.

Deși a fost descoperită în 1990, prima expediție în peșteră a avut loc în 2009. A fost desemnată drept cea mai mare din lume în 2010.

Citește și:
Sursa: CNN