Cea mai importantă descoperire despre Marte: ce s-a întâmplat întâmplat cu apa de pe Planeta Roșie

Cea mai importantă descoperire despre Marte: ce s-a întâmplat întâmplat cu apa de pe Planeta Roșie

Majoritatea cercurilor științifice au căzut de acord că a existat apă pe planeta Marte. Curiozitatea majoră era legată de momentul în care a dispărut și de ce.

În urma celei mai recente analize referitoare la situația apei de pe Marte, cercetătorii au ajuns la o concluzie surprinzător de precisă. Din câte se pare, aceasta a dispărut în urmă cu 3,5 miliarde de ani. La momentul respectiv, apa din lacuri și râurile de pe Planeta Roșie s-a evaporat complet. Motivul din spatele acestui fenomen ciudat au fost ”fluctuațiile climatice”. Informația provine dintr-o analiză publicată luni în Nature Geoscience.

Este acceptat la scară largă faptul că, pe Planeta Roşie, a existat în trecut apă din abundenţă sub formă lichidă, în lacuri, râuri şi poate chiar un vast ocean care acoperea cea mai mare parte din câmpiile din nordul planetei. Din păcate, apa lichidă a dispărut fără să se ştie cu adevărat întregul set de circumstanțe, informează TechCrunch.

Pentru a ajunge la o concluzie referitoare la situația de pe a patra planetă de la Soare, William Rapin de la California Institute of Technology din Statele Unite împreună cu colaboratorii săi au studiat date colectate în 2017 de roverul american Curiosity. Acestea provind din craterul Gale, cu o vechime de aproximativ 3,5 miliarde de ani.

”Un moment crucial din istoria planetei Marte”, potrivit studiului. ”Ştim că în această perioadă mediul de pe planeta Marte s-a schimbat radical. Atmosfera sa a fost erodată activ de vântul solar”, a declarat William Rapin. ”Suntem convinşi că acest lucru a modificat profund climatul”, a adăugat cercetătorul.

Pentru a fi siguri de informațiile promovate, cercetătorii au analizat sute de metri de straturi geologice distincte din interiorul craterului Gale. Acelea au confirmat ”prezența intermitentă a depunerilor de sare în roca sedimentară”, ca urmare a unei perioade de evaporare puternică a apei dintr-o perioadă scurtă.

‘Descoperim o realitate a fluctuaţiilor climatice, între perioade umede şi cele uscate, care ne informează în legătură cu tipurile de ioni disponibile în apa lichidă care a curs la suprafaţă, precum şi despre tipul de modificări ale mediului cu care viaţa ar fi trebuit să se confrunte dacă ar fi existat pe Marte la vremea respectivă’, a concluzionat William Rapin.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: