Surpriza NASA pentru Marte e o premieră istorică în explorarea spațiului

Surpriza NASA pentru Marte e o premieră istorică în explorarea spațiului
17:01 30.08.2019

NASA pregătește cea mai ambițioasă misiune pentru explorarea planetei Marte. Și-a anunțat planul pentru 2020 și, odată cu el, vine și-o premieră istorică. În 2021, când misiunea va ajunge pe planeta roșie, se vor fi împlinit nouă ani de la misiunea Curiosity care a oferit cele mai detaliate informații.

Misiunea Curiosity, cu un rover care a aterizat pe Marte în 2012, a oferit cele mai concludente informații că pe planeta roșie ar fi existat viață cândva. După acel moment, NASA a început cercetarea pentru încă o misiune. Va fi lansată în 2020, cu o aterizare planificată pe Marte pentru 2021.

De ce trimite NASA un elicopter pe Marte

Curiosity n-a fost nici primul, nu va fi nici ultimul rover trimis pe Marte. De data asta însă NASA vrea să trimită și un elicopter. Ideea e că o astfel de mașinărie poate acoperi o arie mai mare și poate furniza informații esențiale pentru vehiculele de la sol.

Pe termen lung, un astfel de elicopter poate ghida și specialiștii în zonele în care e nevoie de ei.

Elicopterul trimis de NASA pe Marte va fi primul aparat de zbor mai greu decât aerul, creat de om, care să zboare pe o altă planetă. Misiunea presupune cinci zboruri după ce roverul aterizează în februarie 2021.

„După zborul fraților Wright în urmă cu 118 ani, care a demonstrat că un aparat mai greu decât aerul poate zbura pe Pământ, un alt grup de pionieri vor încerca să demonstreze că poți face asta și pe alte planete.”
Thomas Zurbuchen, administrator asociat al NASA

Nu te gândi însă la un elicopter de dimensiunile celor cu care ești obișnuit pe Pământ. E unul mic, cu elice și un corp cubic, suficient de ușor cât să poată zbura fără probleme în atmosfera de pe Marte. Va fi dotat cu două seturi de elice care se vor roti cu 3.000 de rotații pe minute. Asta înseamnă de 10 ori mai mult decât turația unui elicopter de pe Pământ.

Dacă totul merge bine, după februarie 2021, NASA va putea furniza imagini de înaltă rezoluție cu solul marțian văzut de sus. Până acum, singurele imagini cu planeta au fost furnizate fie din spațiu, acolo unde au ajuns sondele create de om, fie de la nivelul solului, acolo unde au fost trimiși diverși roboți.

Lansarea noii misiuni NASA e programată pentru iulie 2020. Destinația e craterul Jezero. Aterizarea ar trebui să fie pe 18 februarie 2021.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: CNN