Ceasul i-a salvat viața: cum a „chemat” Salvarea un Apple Watch

Ceasul i-a salvat viața: cum a „chemat” Salvarea un Apple Watch
Sursa foto: Apple
11:41 06.02.2019

Apple Watch 4 detectează când utilizatorul cade. N-ai crede că e așa important, dar asta a ajutat la salvarea unei vieți.

Un bărbat din Norvegia a fost salvat de un Apple Watch 4, după o căzătură în mijlocul nopții. Ceasul a detectat când bărbatul de 67 de ani a căzut și a alertat serviciile de urgență care au venit în ajutorul său. Bărbatul a fost diagnosticat cu mai multe facturi craniene și este posibil să nu fi supraviețuit fără intervenția medicilor.

Funcția este activă by default pentru utilizatorii peste 65 de ani sau poate fi găsită printre opțiuni.

Cum funcționează tehnologia asta pe Apple Watch 4? Dacă dispozitivul detectează o cădere serioasă în timp ce porți ceasul, va declanșa o alertă prin care poți alege să contactezi serviciile de urgență sau nu. Dacă device-ul detectează că ai fost imobil timp de un minut, va efectua automat apelul și va trimite apoi tuturor persoanelor pe care le-ai setat drept contacte pentru urgențe un mesaj cu locul în care te afli și înștiințarea că a apelat deja serviciile de urgență. Aceste contacte pot fi setate prin configurarea serviciilor medicale.

Ceasurile Apple au salvat și oameni care aveau probleme cu inima. Senzorul cardiac al acestora poate detecta și dacă ritmul tău cardiac scade sub un anumit prag pentru mai mult de 10 minute și declanșează o notificare de frecvență cardiacă scăzută pentru a-i alerta pe utilizatori.

Deși funcționalitățile sunt utile în situații de urgență, funcțiile Apple Watch au și o parte mai puțin pozitivă (parțial din cauza utilizatorilor). Purtătorii unui astfel de ceas s-au trezit cu alerte false, mai ales la ski (când cădeau). Schiorii declanșează, fără să știe, apeluri la serviciile de urgență atunci când cad pe pârtie, iar echipele irosesc resurse importante în încercarea de a-i găsi pe aceștia, pentru a realiza abia la fața locului că, de fapt, nu au nevoie de ajutor.

Oficialii Apple avertizează oamenii să dezactiveze funcția atunci când întreprind activități fizice care implică și căzături, cum ar fi ski sau karate.

Sursa: CNET