Premieră pentru Apple Watch: senzorul care îți poate salva viața

Apple Watch ar putea fi cel mai util gadget pentru sănătatea ta, iar cu noul accesoriu devine și mai credibil. 

Apple Watch deja a salvat vieți, pentru că are senzor de analiză a pulsului și diverse aplicații care să ajute zona de intervenție medicală, dar ceea ce ar fi cu adevărat util e să poți conecta la ceas mai mulți senzori aprobați medical. E, totodată, un domeniu în care Apple vede un potențial imens, după ce în ultimii ani a investit în parteneriate cu spitale și în dezvoltarea de aplicații medicale pentru produsele sale.

Recent, FDA (agenția nord-americană care aprobă medicamente și alte lucruri folosite în sistemul medical) a aprobat primul accesoriu medical pentru Apple Watch. Acesta e realizat de AliveCor, al cărui CEO este Vic Gundotra, fostul șef Google+. Accesoriul este un cititor al electrocardiogramei (EKG). Acesta e conectat direct la ceas, fiind integrat în brățară, și dispune de-o aplicație compatibilă. Poate detecta ritmul cardiac anormal și fibrilația atrială. Iar folosirea e cât se poate de simplă. Utilizatorul activează aplicația, atinge senzorul, care se fixează într-o fantă a benzii ceasului, și obține o citire EKG în 30 de secunde. Datele pot fi apoi trimise unui medic.

KardiaBand, așa cum e denumit accesoriul, folosește algoritmi de inteligență artificială și poate prezice și analiza frecvența cardiacă a cuiva bazată pe date atât de la bolnavi, cât și de la cei sănătoși. Un astfel de gadget pentru Apple Watch poate juca un rol important în diagnosticarea rapidă a anomaliilor și în alertarea medicilor.

AliveCor a anunțat și o caracteristică importantă în aplicație: SmartRhythm, care utilizează AI pentru a analiza datele colectate de ceas pentru ritm cardiac și activitate. Aplicația va evalua corelația dintre ritmul cardiac și activitate și, dacă acestea apar anormal, va avertiza utilizatorul că trebuie să verifice și cu un medic. Iar pacienții pot descrie vocal ce se întâmplă cu ei, pentru că aplicația recunoaște limbajul.

Brățara KardiaBand este disponibilă la 200 de dolari în SUA și necesită un abonament la serviciul premium al AliveCor. Costă 99 de dolari pe an. Compania are, de asemenea, un dispozitiv de citire EKG similar, numit KardiaMobile, dar acesta se atașează telefonului.

Sursa: The Verge