Cum faci bani ca student vara asta în București cu ajutorul telefonului

Cum faci bani ca student vara asta în București cu ajutorul telefonului

Dacă ești student, probabil știi cât de dificil poate fi uneori să trăiești de pe o zi pe alta fără să apelezi la ajutorul părinților.

Poate ai bursă, poate ai un job mai mult sau mai puțin obositor, cert este că banii nu vin din cer pentru nimeni. Când ești student, presiunea de a face bani pe cont propriu se ivește din neant – chiar și atunci când părinții te mai ajută și ei – și te lovește puternic.

Îți dai seama că, pentru prima dată în viața ta, trebuie să muncești pe bune pentru a te susține, nu doar să îți privești părinții cu ochi mari de cățeluș și să le promiți că vei lua numai note mari la școală dacă îți dau bani.

Dacă totuși ideea unui job pare prea intimidantă, există întotdeauna modalități mai simple și mai prietenoase de a începe.

Țin minte că în primul meu an de facultate, o astfel de modalitate s-a ivit sub forma de a face promoții de weekend în supermarket-uri – adică să fiu una din fetele alea zâmbitoare și prietenoase care te invită să deguști chestii și să le cumperi, în speranța că vei câștiga o promoție oarecare.

M-a ținut cam până în anul II, când mi-am găsit un job pe bune. Chiar și așa, acele venituri de weekend obținute din promoții erau o modalitate de a-mi demonstra mie că pot totuși să fac câțiva bani și fără să le cer mamei sau tatei.

Astăzi, pe lângă promoții există și mai multe opțiuni, care acum câțiva ani nu erau: Glovo, Uber și Lime. Fiecare din ele presupune ceva diferit, dar toate vin cu aceeași garanție – aceea că poți totuși să faci bani de unul singur când ești în vacanță.

Ce poți face cu Glovo

E posibil să îi fi văzut pe stradă – acei bicicliști cu ghiozdane galbene în formă de cub în spate, care străbat în lung și-n lat orașul. Practic, dacă devii curier la Glovo, responsabilitatea ta este de a livra mâncare (de cele mai multe ori), dar și cumpărături din supermarket-uri și magazine de top clienților Glovo.

Pe site-ul oficial scrie că un astfel de curier poate câștiga câte 12 lei pe comandă, însă veniturile variază în funcție de experiență și evaluări.

Partea bună este că poți face asta oricând ai tu chef. Tu alegi când te conectezi și ce comenzi accepți – iar o asemenea autonomie e extrem de importantă când vrei să pășești pe piața muncii, dar parcă ți-e rușine.

Pentru a deveni însă glover, trebuie să ai un vehicul (poate fi vorba de o bicicletă, motocicletă sau o mașină), un dispozitiv Android sau un iPhone și, desigur, să ai peste 18 ani.

Dacă vrei să încerci, te poți înscrie AICI.

Ce poți face cu Uber

Dacă sintagma „a fi propriul tău șef” se aplică de obicei MLM-urilor triste și obosite, la Uber e chiar pe bune. Practic, dacă ai mașină care întrunește standardele Uber și carnet de conducere, ești viabil pentru a fi șofer de Uber.

Din totalul unei curse efectuate, se scad comisionul Uber de 25%, impozitul (3% pentru PFA) combustibilul (la un consum de 7%) și uzura mașinii, după cum arată invitatieuber. Într-o zi normală, un șofer care efectuează 20 de curse în 8 ore poate încasa un venit net de până la 200 de lei.

Dacă ziua este mai aglomerată sau mai ploioasă, intervine tariful dinamic practicat de Uber, care presupune și mai mulți bani câștigați de șofer.

La fel ca la Glovo, poți fi șofer de Uber oricând ai chef și oricât dorești. Alegi ce curse accepți și ce curse nu, având destul de multă libertate de mișcare. Trebuie doar să te porți decent, ca o ființă umană cu clienții tăi (a se citi: „nu fi un mârlan cum sunt majoritatea taximetriștilor„). Pentru a deveni șofer de Uber, trebuie să ai permisul de conducere luat de cel puțin un an și cazierul fără antecedente penale.

Dacă ești curios, te poți înregistra AICI.

Dacă nu vrei să te bagi pe ride sharing, poți oricând să livrezi mâncare. Uber Eats îți permite s-o faci atât bicicleta, cât și cu mașina sau scuterul. Livrarea costă, pentru client, 7,5 lei, dar ca livrator câștigi altfel banii. Ai un leu pe kilometru, 2,20 lei când ridici comanda și un leu când o plasez. Dar sunt și tarife dinamice (de până la 2,3 ori mai mari decât cele obișnuite). Suma totală o primești săptămânal în cont. Da, există și opțiunea de bacșiș. Te poți înscrie prin site-ul oficial.

Ce poți face cu Lime

O metodă poate chiar mai simplă decât Glovo și Uber este să devii juicer pentru recent-lansata aplicație pentru închiriere de trotinete electrice, Lime. Practic, oricine poate deveni juicer, potrivit community manager-ul Lime pentru Europa, Orientul Mijlociu și Nordul Africii, românca Rebecca Stelea. Dar ce presupune acest job misterios totuși?

Practic, oricine are aplicația Lime, poate intra în modul juicer și să vadă ce trotinete sunt disponibile pentru a fi încărcate. Odată găsite acestea, trebuie să te duci la ele, le iei să le încarci, apoi le pui înapoi pe stradă.

E o modalitate rapidă și care nu necesită prea mult efort de a face bani. Recompensa va fi per trotinetă și va începe de la 10 lei. Dacă încarci corect o trotinetă și o plasezi unde trebuie, primești 10 lei. Dacă bateria e goală, durează până la 4-5 ore să o încarci la 100%. Stelea chiar a subliniat că speră ca studenții să profite de această oportunitate într-un interviu acordat celor de la Startup Cafe.

Dacă vrei să profiți de oportunitate, trebuie doar să îți descarci aplicați Lime și să intri în modul juicer.

Citește și: