Cele mai tari schimbări pe care le aduce noua versiune de Android

Cele mai tari schimbări pe care le aduce noua versiune de Android
09:55 16.03.2019

Google a lansat versiunea beta a următoarei versiuni de Android și aduce câteva schimbări importante care te-ar putea interesa.

Google pregătește Android Q și a lansat versiunea beta a următorului sistem de operare. Android Q va fi lansat consumatorilor cândva în al treilea trimestru al anului. Dacă istoria se repetă, noua versiune de Android va fi lansată în august.

Android Q Beta nu este o versiune pe care să o instalezi pe telefonul tău de zi cu zi. Există pentru ca dezvoltatorii de aplicații să se obișnuiască cu schimbările pe care Google le plănuiește.

Android Q aduce câteva schimbări importante printre care un control mai bun asupra intimității tale.

De ce o să vrei Android Q pe telefonul tău

  • Vei avea un control mai bun asupra informațiilor despre locația ta

Până acum, o aplicație avea nevoie de informații despre aplicația ta dacă voiai să funcționeze (Maps, Waze etc). Este logic să aibă acces, însă nu și atunci când nu folosești aplicația. De ce să aibă acces Google la locația mea atunci când mă plimb prin oraș? În Android Q vei putea permite aplicațiilor acces la acestă informație doar atunci când folosești aceea aplicație. Sigur, vei putea interzice accesul sau îl vei putea acorda în totalitate, ca și până acum.

  • Dark Mode

Google se pregătește să-ți ofere un mod întunecat al Android-ului pentru că este cool, dar și pentru că te ajută să-ți prelungești autonomia bateriei. Deocamdată, dark mode este disponibil în beta doar atunci când activezi battery saver. Această opțiune transformă multe dintre spațiile albe în spații negre. Totuși, acest mod afectează și modul în care funcționează procesorul, rezoluția display-ului sau eliminarea proceselor din fundal. În versiunea completă vom vedea dark mode și atunci când nu activezi battery saver.

  • Ajungi la setări mai repede

În Android Q atunci când o aplicație are nevoie de acces la un anumit lucru (conexiune Wi-Fi, bluetooth etc) va putea deschide automat un meniu prin care ți se cere să pornești acea setăre specifică. Astfel, nu mai trebuie să cauți tu în setări ceea ce trebuie să activezi.

  • Știi cât te mai „ține” telefonul

În prezent, poți vedea că mai ai 60% din bateria telefonului, dar este o informație abstractă. Nu știi cât înseamnă asta exact. În următoarea versiune a sistemului de operare vei putea vedea cam cât ar trebui să funcționeze telefonului fără a-l încărca (ex: 2 zile și 4 ore). Sigur, autonomia bateriei depinde foarte mult de modul în care folosești telefonul, dar măcar informația despre starea bateriei este acum pe înțelesul tuturor.

  • Mai multă personalizare

În Android Q vei putea să-ți personalizezi telefonul mai mult decât în Android Pie. Vei putea alege culoarea iconițelor atunci când sunt activate, vei putea schimba fontul, dar și iconițele în sine. Personalizarea nu ajunge la nivelul OnePlus, dar e bine că ai mai multe opțiuni.

  • Vei putea distribui mai repede

Indiferent că este vorba de o fotografie, video sau de o înregistrare audio atunci când apeși pe butonul distribuie îți apare o listă de programe (Facebook, WhatsApp, OneDrive etc) unde poți să partajezi acel fișier. Asta poate fi enervant atunci când te grăbești. În Android Q, poți alege metodele preferate de partajare și nu vei mai fii nevoit să vezi o listă uriașă de aplicații de fiecare dată când dai GIF-uri amuzante.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: The Verge