Noul update Android a reparat mai multe probleme de securitate

Noul update Android a reparat mai multe probleme de securitate

Android oferă în fiecare lună un update al sistemului de operare. De data aceasta pare să fi venit cu mai multe patch-uri pentru probleme de securitate.

Actualizarea include două nivele de patch-uri disponibile imediat pentru dispozitivele Google. Acestea sunt oferite mai departe celorlalți producători de telefoane pentru a le distribui pe device-urile lor.

Primul nivel, 2019-04-01, include soluții pentru două vulnerabilități prin care actorii rău-intenționați puteau executa cod de la distanță. Acestea afectează biblioteca media a sistemului de operare. Vulnerabilitatea vizează versiunile de Android 7 și cele mai noi.

Samsung notează că update-ul său din aprilie include remedii pentru exact aceste vulnerabilități ale Google Media. Patch-ul este disponibil pentru telefoanele flagship Galaxy. Huawei livrează și ea patch-urile pentru telefoanele sale, în update-ul din luna aprilie.

Cel de-al doilea nivel de patch, 2019-04-05, se referă la probleme directe ale sistemului de operare în sine. Acestea permit unei aplicații malițioase instalate să execute cod arbitrar. Vulnerabilitățile Android includ și zeci de probleme care afectează componentele Qualcomm.

Securitatea de pe Android

Bug-urile Stagefright au fost descoperite în 2015 și vizează exact această bibliotecă media de pe Android. Din acest motiv, Google a presat ceilalți producători de telefoane să livreze patch-uri de securitate mai rapid și mai regulat.

Google a evidențiat în raportul pe 2018 al securității de pe Android că patching-ul pentru propriile dispozitive Pixel a avut un succes uriaș.

De asemenea, compania notează că a lucrat cu producătorii de dispozitive și operatorii de rețele mobile pentru a mări numărul de dispozitive cu Android care primesc update-uri regulate de securitate. Google spune că în ultima parte a anului 2018 a avut cu 84% mai multe device-uri care au primit un update de securitate decât în aceeași perioadă a anului anterior.

De asemenea, Google ajută producătorii de dispozitive care funcționează cu Android să folosească un instrument numit SnoopSnitch. Acesta îi ajută să descopere dacă dispozitivelor marilor branduri le lipsesc patch-uri de securitate.

Compania a descoperit că și brandurilor celebre, precum HTC, Huawei, LG sau Motorola, le lipsesc în medie trei sau patru patch-uri pentru fiecare nivel. Fapt care îi lasă pe utilizatori în necunoștință de cauză în legătură cu starea dispozitivului lor.

Sursa: ZDNet