08 mai 2019 | 18:19

De ce lumea nu va putea renunța prea curând la plata cash

ACTUALITATE
De ce lumea nu va putea renunța prea curând la plata cash

Probabil ne-ar fi tuturor mai ușor dacă nu ar mai exista bani cash, și am folosi doar cardul sau chiar telefonul mobil pentru a plăti la magazin.

În practică, toată chestia nu e tocmai realizabilă.

Pe de o parte, susținătorii acestui model spun că grupul de consumatori care plătește cu bani în format fizic este foarte mic. Suficient de mic încât ar avea sens eliminarea necesității de a avea bani la tine tot timpul și mai ales a procesului de primire a restului, care consumă foarte mult timp la casă.

Amazon a găsit soluția în 2017. A lansat un lanț de magazine în care, teoretic, nu poți plăti cu cash. Magazinele Amazon Go sunt unele inteligente. Iei de pe rafturi ce vrei și apoi poți pleca fără să plătești. Totul ce trebuie să faci e să scanezi la intrare o aplicație de pe telefon. Obiectele pe care le pui în coș sunt monitorizate de camere și senzori. Plătești apoi pentru ele când ieși din magazin, direct prin contul de Amazon. Compania are 12 magazine de acest fel în Statele Unite.

Noul magazin Amazon Go acceptă și bani cash

Ultimul magazin deschis în New York este diferit. Aici este acceptată și plata cash.

Motivul pare să fie unul de natură legislativă. Compania plănuiește să deschidă vreo 3.000 de magazine Amazon Go în următorii câțiva ani. Totuși, mai multe orașe din Statele Unite au deja sau lucrează la măsuri prin care obligă toate magazinele să ofere clienților și opțiunea de a plăti cash. Din acest motiv, magazinele cashless vor fi lăsate în urmă.

Cei care frecventează aceste magazine vor prefera, cu siguranță, metoda simplă, adică să plătească prin contul de Amazon. Totuși, faptul că magazinele Amazon Go acceptă și bani în format fizic este o dovadă a faptului că plata cu cash nu va dispărea prea curând.