22 oct. 2019 | 12:03

Instrumentul care poate modifica ADN-ul din corp ca pe un text din Word

ACTUALITATE
Instrumentul care poate modifica ADN-ul din corp ca pe un text din Word

Cercetătorii au descoperit o nouă modalitate prin care vor putea corecta erorile genetice din ADN-ul fiecăruia. Tehnologia rescrie codul genetic și poate corecta 89% dintre defecte.

În esență, tehnologia se numește prime editing și funcționează ca un instrument de editare text pe care îl folosești să modifici texte pe calculator. Astfel, poate rescrie codul genetic pentru a corecta eventualele erori din corpul uman.

Editarea genetică nu este ceva nou, însă acest nou instrument permite o mai eficientă modificare a ADN-ului. Astfel, acest nou instrument permite inserarea sau îndepărtarea completă a unor secțiuni din ADN. De asemenea, poate fi folosit pentru modificarea fie și numai unei litere din cele trei milioane care alcătuiesc codul genetic uman.

„Te poți gândi la prime editors ca la procesoarele de text, capabile să caute anumite secvențe ADN și să le înlocuiască cu precizie”, spune David Lu, unul dintre cercetători. E ca și cum ai apăsat Ctrl-F ca să cauți porțiunea de text pe care vrei să o înlocuiești, apoi să dai copy-paste pentru a introduce o nouă secvență.

Principalul avantaj este că acest instrument este mult mai flexibil și are o precizie mult mai mare în ceea ce privește editarea genetică.

La ce ajută editarea ADN-ului

Acesta este compus din patru tipuri majore de baze azotate: adenină, timină, citozină, guanină, respectiv A, T, C și G. Codul genetic uman este alcătuit din trei milioane de litere A, T, C și G, în ordini diferite. Totuși, în unele cazuri există și erori, numite mutații genetice. Astfel, dacă un A este transformat într-un T, de exemplu, rezultă cea mai comună versiune a siclemiei. Există în jur de 75.000 de mutații diferite care pot provoca boli la oameni.

Astfel, editarea ADN-ului a pornit din dorința corectării acestor erori din codul genetic. Cercetătorii estimează că noul instrument dezvoltat de aceștia ar putea repara aproximativ 89% dintre mutațiile genetice din corpul uman.