Yahoo primește o amendă uriașă: cât are de plătit și de ce

Yahoo primește o amendă uriașă: cât are de plătit și de ce

Yahoo a acceptat să plătească 50 de milioane de dolari ca daune, în urma celei mai mari breșe de securitate din istoria digitală.

În perioada 2012 – 2014, Yahoo s-a confruntat cu cea mai mare breșă de securitate din istorie, dar, cumva, a reușit să mușamalizeze faptul că milioane de utilizatori au fost păgubiți, așa că s-a aflat de incident abia în 2016.

De atunci, s-a deschis un proces care durează de doi ani și urmărește obținerea plății daunelor din partea Yahoo.

Astfel, compania a acceptat, în sfârșit, să plătească suma de 50 de milioane de dolari și să ofere gratuit servicii de monitorizare de credit pentru 200 de milioane de utilizatori cărora le-au fost furate adrese de email și datele personale.

Yahoo nu va achita însă niciun dolar din sumă. Jumătate din suma daunelor va fi plătită de către Verizon Communications, compania care a cumpărat Yahoo în 2014, iar cealaltă jumătate de către Altaba Inc., firma care supervizează investițiile Yahoo în companii asiatice.

În urma breșei de securitate, în jur de trei miliarde de conturi ar fi fost sparte de hackerii ruși, potrivit informațiilor de la FBI (SUA). Înțelegerea privind plata daunelor a fost încheiată la Curtea de Justiție din San Jose (California), dar nu vor fi acoperite decât daunele pentru 200 de milioane de utilizatori din Statele Unite și Israel.

Plata daunelor este cea mai plauzibilă și avantajoasă soluție pentru Yahoo. Avocații care au reprezentat și apărat compania consideră că au obținut un rezultat pozitiv, altfel cine știe unde s-ar fi ajuns dacă ar mai fi continuat procesul.

Amenda este însă infimă, comparativ cu costurile reale ale daunelor care ar varia între unu și opt dolari pentru fiecare cont afectat. Prin urmare, Yahoo (și nu interpușii) ar fi trebuit să plătească o amendă de peste un miliard de dolari. Dar, compania a dat-o la întors și a susținut că numeroși utilizatori au furnizat oricum date false pe conturi, deci situația nu a fost atât de gravă.

Sursa: abcnews