Farsa de pe WhatsApp care te-a păcălit sau te va păcăli și pe tine

Farsa de pe WhatsApp care te-a păcălit sau te va păcăli și pe tine

Virusul Martinelli de pe WhatsApp s-a dovedit a fi o farsă de zile mari pentru utilizatori și n-ar trebui să te surprindă în era știrilor false.

Farsa a apărut încă din vara anului trecut și îi păcălea pe utilizatori că serviciul de mesaje criptate este vulnerabil în fața unui presupus software suspect distribuit sub forma unui video, numit Martinelli. Programul malware ar fi capabil să-ți infecteze telefonul mobil în mai puțin de zece secunde și să-l afecteze iremediabil.

„Avertisment de la An Garda. Un expert IT vă sfătuiește să nu deschideți video-ul numit Martinelli care va fi distribuit mâine pe WhatsApp. Vă infectează telefonul și nimic nu-l poate repara. Distribuiți mesajul mai departe”. Așa arată unul dintre avertismentele false pe care le-au primit unii utilizatori WhatsApp.

Un alt mesaj suna cam așa: „Mâine, va apărea un video pentru WhatsApp, numit Martinelli. Nu îl deschide pentru că îți infectează telefonul în zece secunde și nu îl poți opri în niciun fel. Informează-i și pe prietenii tăi”.

Acest avertisment este o farsă și a apărut inițial în limba spaniolă anul trecut. În consecință, poliția spaniolă a luat măsuri în privința mesajului și i-a informat pe cetățeni că totul este doar o păcăleală.

Nu este pentru prima dată când astfel de farse sunt distribuite pe WhatsApp în Spania. Farsorii au mai încercat să se amuze și cu așa-numitul virus Popcorn Carnival.

De aici tragem o concluzie importantă: WhatsApp este vulnerabilă, dar nu în fața virușilor cibernetici, ci farselor. Și cum orcine se teme de viruși care le accesează datele personale, farsele chiar și își ating scopul.

Tot anul trecut, utilizatorii au mai fost păcăliți cu o aplicație WhatsApp falsă pentru Android. În Play Store, această aplicație se numea Update WhatsApp și încă mai e prezentă în magazinul online sub denumirea Dual Whatsweb Update.

Da, după cum îi sugerează și numele, ar fi trebuit să fie o aplicație de actualizare, dar după ce o descărcai, nu te ajuta cu nimic.

Citește și:
Sursa: snopes