Poza de pe WhatsApp care l-a dat de gol pe acest traficant de droguri

Poza de pe WhatsApp care l-a dat de gol pe acest traficant de droguri

Era doar o chestiune de timp până când pozele de înaltă rezoluție făcute cu telefonul să se întoarcă împotriva celor care le-au imortalizat. Asta a pățit un traficant de droguri care a fost prins din cauza unei imagini trimise pe WhatsApp.

La fel ca în imaginea de mai sus, un traficant de droguri obișnuia să trimită prin intermediul WhatsApp poze cu ”marfa” pe care o avea la vânzare. Ce nu-ți dai seama este însă că amprenta ta de înaltă rezoluție este de asemenea înaintată interlocutorului, pe lângă pastiluțele imortalizate. Această particularitate a camerelor moderne de pe telefoane a fost conștientizată și de un grup de polițiști din Marea Britanie.

Pe de o parte, răufăcătorii au început să profite de gadgeturi și software avansat pentru a evita capturarea. Autoritățile fac însă și ele avansuri semnificative în acest domeniu, conform celui mai recent raport de la BBC. În localitatea South Wales din Regatul Unit, polițițiștii au arestat un traficant de droguri pornind de la amprenta dintr-o poză expediată pe WhatsApp. În întregul comitat Wales, aceasta a fost prima arestare ce a pornit de la amprenta dintr-o fotografie.

Este important de reținut că nici măcar nu a fost vorba de o amprentă întreagă desprinsă din poza expediată pe WhatsApp. Amprenta parțială a fost însă suficientă pentru identificarea suspectului în baza de date și confirmarea gradului de vinovăție în respectivul caz. Alte câteva elemente depistate în moduri tradiționale în cadrul investigației au ajutat la încheierea cu succes a cazului.

,,Deși dimensiunea și calitatea fotografiei s-a dovedit a fi o provocare, bucățile mici au fost suficiente pentru a dovedi că el este vinovatul.” Dave Thomas, expertul științific din cadrul poliției din South Wales s-a arătat foarte încântat de rezultate.

Succesul a fost atât de răsunător, încât polițiștii s-au angajat să fie mult mai atenți la fotografiile de pe telefoanele suspecților pe viitor. În plus, vor reanaliza imaginile de pe smartphone-urile pe care le au deja depozitate la dovezi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: