18 iun. 2018 | 12:24

VIDEO Volvo a lansat iahtul care ”parchează” singur

VIDEO ACTUALITATE

Volvo lucrează deja de ceva vreme la mașini autonome, iar acum pare că face progrese și într-un domeniu mai puțin așteptat, cel al iahturilor.

Să ai un iaht e un moft destul de mare; ai nevoie de o grămadă de bani pentru a-l cumpăra, iar apoi mai ai nevoie de alte câteva grămezi de bani pentru întreținere, pentru un loc de andocare și nu numai. Per total, dacă nu ești bogat, un iaht nu e pentru tine. Dar și dacă ești bogat și ai un iaht, s-ar putea să ai probleme cu andocarea lui, atunci când distracția ia sfârșit.

Sunt o mulțime de lucruri care pot merge greșit atunci când vrei să andochezi, iar fiecare poate ajunge să te coste foarte mult. Volvo Penta, subsidiară a companiei principale, care se ocupă de motoare și alte echipamente maritime, susține că a rezolvat aceste probleme cu ajutorul unui iaht care poate andoca de unul singur. Sistemul e capabil să țină cont și de condițiile de mediu în timp ce ”parchează” iahtul.

Sistemul a fost demonstrat în cadrul etapei suedeze a Volvo Ocean Race. Barca celor de la Volvo Penta s-a aliniat între două iahturi Volvo Ocean 65, iar în videoul de mai sus, poți vedea toată manevra de andocare. Tot ce face căpitanul este să seteze sistemul, care apoi parchează singur iahtul în spațiul destul de strâmt.

Desigur, acesta nu e primul sistem care automatizează procesul de andocare a unei bărci. Și compania italiană Astra Yacht are un asemenea sistem în portofoliu, ceva mai limitat, ce-i drept. Cu toate acestea, progresul lor, dar și al celor de la Volvo, ne arată că se lucrează destul de intens la moduri în care călătoriile maritime să devină ceva mai simple și mai sigure.