09 mai 2018 | 17:00

Volvo a creat sistemul care va salva o mulțime de vieți

VIDEO ACTUALITATE

Volvo a creat un sistem de comunicare între vehicule care le permite șoferilor să se avertizeze în timp real dacă apare un pericol pe șosea.

Cei de la Volvo vor să sporească siguranța șoferilor și pasagerilor la volan și cred că secretul constă în comunicare. Dar nu trebuie să-ți imaginezi că e vorba de o comunicare în stilul anilor 1940, cu convorbiri prin stație.

Volvo își va echipa autoturismele și camioanele cu un sistem de tip Cloud, prin care se va putea face schimb de date între vehicule cu scopul de a spori siguranța în timpul drumului. Computerul mașinii tale va primi informații de la alt vehicul despre starea drumului, în timp real, iar dacă apare un pericol, vei știi și, speră compania, îl vei putea evita.

Sistemul va fi implementat doar pe mașinile Volvo, autoturisme și camioane, deopotrivă, în Suedia și Norvegia. Datele sunt trimise rapid, dar sub anonimat. Adică nu va știi nimeni cine ești, dar nici tu nu îi vei cunoaște pe ceilalți participanți la trafic. Doar vă furnizați automat un serviciu de siguranță.

Avertismentele de sistem cu privire la starea drumului sunt mult mai complexe decât cele de pe Google Maps, care la o curbă îți spune „pericol detectat în față”. Mașinile Volvo vor fi echipate cu senzori speciali care vor detecta imediat apariția pe șosea a unui corp străin sau alt pericol.

De exemplu: mergi în timpul unei furtuni pe lângă o pădure, curbe, vizibilitate scăzută, ploaie, apoi cade o cracă de copac pe șosea. Reprezentanții Volvo spun că sistemul lor te va anunța la timp de pericolul din față, iar informația va fi transmisă și altor participanți la trafic din apropiere, dar doar dacă au Volvo.

De asemena, camioanele și TIR-urile, care pot fi un real pericol pe șosea pentru autoturisme, vor fi avertizate de apropierea unor vehicule mici, atunci când vizibilitatea e scăzută. Totul mizează pe sporirea atenției șoferilor, dar nu se aplică decât mașinilor Volvo.

După părerea mea, această exclusivitate a sistemului nu prea sporește siguranța, în condițiile în care nu toate mașinile vor fi echipate cu un astfel de sistem.

„Siguranța prin conexiune permite șoferilor de Volvo să vadă virtual după colț și să evite o situație critică sau un accident înainte să se producă. Abilitatea de a prevedea și evita hazardurile e ceva ce am vrea să împărtășim cu cât mai mulți șoferi”, spune Malin Ekholm, vice-președintele departamentului de siguranță al Volvo.