08 mart. 2018 | 15:30

Una dintre cele mai îndrăgite mașini din istorie este trasă pe linie moartă

ACTUALITATE
Una dintre cele mai îndrăgite mașini din istorie este trasă pe linie moartă

Volkswagen Beetle este o parte importantă din istoria automobilistică europeană și mondială și așa va rămâne pentru totdeauna. Totuși, după o istorie de 80 de ani, nemții de la Volkswagen au decis că nu se va mai lansa o nouă generație.

Povestea lui Volkswagen Beetle, cunoscut în toată lumea sub diferite denumiri ca Bug, Volky, Käfer, Coccinelle, Vocho sau Fusca, a început cu mult înainea celui de-al doilea Război Mondial.  De fapt, chiar în anul 1925. În acea perioadă, inginerul de origine austro-ungară Béla Barényi concepea un prototip ce avea să stea la baza renumitului model.

Primul Volkswagen Beetle („Gândac”, în engleză) ieșea pe poarta fabricii din Wolfsburg, condusă la acea vreme de Ferdinand Porsche, în anul 1938. Se spune că Beetle a fost produs din dorința lui Hitler care își dorea o “maşină a poporului”. Cel de-al Doliea Război Mondial a oprit fabricarea automobilului, iar uzina s-a transformat în fabrică de armament. Mașinile au început să iasă din nou pe bandă la 5 ani după încheierea războiului.

În doar cinci ani, producția Beetle-ului a crescut spectaculos, ajungând la un milion de mașini în anul 1955. La începutul anilor ’60, mașinuța a fost introdusă și pe piața din Statele Unite ale Americii, unde va deveni extrem de populară, în ciuda reticenței inițiale a americanilor, cărora le reamintea de ororile celui de-al Doilea Război Mondial.

În anul 2012, Volkswagen a reînviat modelul care a făcut istorie pe întreg globul pământesc. Totuși, istoria nu va continua pentru Volkswagen  Beetle. Departamentul de cercetare și dezvoltare al nemților, prin vocea șefului Frank Welsch, a făcut public faptul că producția lui Volkswagen Beetle va fi oprită. Motivul este, la fel ca în cazul lui Volkswagen Scirocco, produs în două perioade între anii 1974 și 1992) și între anii 2008 și 2018), vânzările extrem de slabe.

“Beetle a făcut istorie, dar nu vom mai lansa o nouă generație,” a declarat neamțul Frank Welsch la Salonul Auto de la Geneva care are loc în aceste zile. Locul lui Beetle în gama Volkswagen ar urma să fie luat de versiunea de producție a conceptului ID Buzz. Acesta din urmă va apărea în 2022 și va fi complet electric.

Cifrele arată că în total au fost produse în jur de 20 de milioane de Volkswagen Beetle, 15.444.858 de unități în fabricile din Germania și 3.350.000 în uzinele din Brazilia.