Mașinile Volkswagen și Audi sunt ținte sigure în fața hackerilor

Mașinile Volkswagen și Audi sunt ținte sigure în fața hackerilor

Volkswagen și Audi sunt mai vulnerabile în fața hackerilor decât ai fi crezut. Sistemul electronic poate fi accesat cu ușurință de la distanță prin intermediul WiFi.

Tot mai multe companii producătoare de mașini ne asigură că vehiculele lor devin tot mai sigure și mai rezistente în fața hoților datorită noilor tehnologii, dar se întâmplă exact opusul.

Este descoperirea unei firme de securitate cibernetică olandeză, care a observat că sistemul electronic al anumitor mașini ale grupului Volkswagen poate fi ușor accesat de persoane rău intenționate. Este vorba de sistemul denumit în limba engleză in-vehicle infotainment (IVI) care alcătuiește totalitatea compenentelor hardware și software ale mașinii.

El îți asigură divertismentul audio și video în mașină (sistemele audio, radio, casetofon sau CD player), iar de câțiva ani include și sistemul de navigare, video playere și conexiunile USB, Bluetooth si Wi-Fi.

Daan Keuper și Thijs Alkemade au testat acest sistem pe un Volkswagen Golf GTE și un Audi A3 Sportback (Audi face parte din grupul Volkswagen). Cei doi cercetători au obținut destul de ușor accesul la sistemul IVI prin intermediul conexiunii WiFi. Au obținut facil accesul la router și au aflat parola contului, așa că au descoperit informații și despre altă mașină.

„În anumite condiții, hackerii pot chiar să asculte conversațiile șoferului pentru că pot porni microfonul și pot, de asemenea, obține accesul complet la întregul istoric al conversațiilor. Mai mult, din cauza acestei vulnerabilități, e posibil să descopere prin intermediul sistemului de navigație pe unde a umblat șoferul și să urmărească mașina oriunde s-ar duce”, spun cei doi cercetători de la firma de securitate.

Ar fi putut face chiar mai mult de-atât prin testul lor, dar au decis să se oprească, să nu facă cele două companii de râs. Dar și-au dat seama că un hacker priceput poate accesa și sistemul motor al mașinii, să manipuleze accelerația și frânele. Cu cât sunt mai tehnologizate, cu atât devin ținte sigure pentru hackeri și te poți aștepta la un atac cibernetic auto de genul celui din Fast & Furious 8.

Sigur, Volkswagen lucrează la remedierea vulnerabilității sistemului, dar situația e destul de îngrijorătoare, iar când se vor găsi soluții, toți posesorii de vehicule vulnerabile Volkswagen și Audi vor trebui să se prezinte la distribuitor să le fie securizate mașinile.

Citește și: