Experimentul încrucișării oaie – om ne arată un viitor ca de film SF

După ce în 2016 cercetătorii au lucrat la o specie hibridă între porc și om, oamenii de știință se concentrează pe un alt experiment hibrid. Cercetătorii de la Universitatea Stanford lucrează la o altă specie ciudată. De data această, ei încearcă să îmbine un embrion de ovine cu celule stem umane.

Practica creșterii unei specii hibride este pe cât de controversată, pe atât de uimitoare. Experimentul hibrid om-oaie îl urmează pe cel om-porc, pionerul care a deschis acest drum. El a fost realizat de o echipă de la Universitatea din California, în 2016. Inițial, cercetarea a avut ca obiectiv determinarea dacă organele umane ar putea fi cultivate sau nu într-o altă specie.

Echipa de la Stanford a ales oile pentru experimentul lor, deoarece organele animalului au aproximativ aceeași dimensiune cu cele ale omului. Prin urmare, fertilizarea in vitro ar fi mai ușoară la oi decât la porci. Odată cultivate, organele umane ar putea fi folosite pentru transplant. Deci, ar putea fi o soluție pentru decalajul dintre oferta și cererea de transplanturi de organe din întreaga lume.

„Desigur, scopul final al cercetării himerice este de a învăța dacă putem folosi tehnologii de celule stem și de editare a genei pentru a genera țesuturi și organe umane. Sunt foarte optimiști cu privire la aceste aspecte”, spunea profesorul Juan Carlos Izpisua Belmonte, anul trecut.

Belmonte, expert în domeniul editării genelor, a cercetat în prealabil potențialul de a genera celule și țesuturi umane la porci și oi, dar și creșterea unui pancreas. Deocamdată, nu există nicio lucrare publică și nici detalii despre ultimul experiment al echipei Stanfors. Lucrarea a fost doar prezentată la reuniunea Asociației Americane pentru Progresul Științific, din Texas.

În timp ce experimentul este impresionant, ar trebui remarcat este că doar 0,01% din celulele embrionilor de ovine au fost umane. Ar fi nevoie de aproximativ 1% din celule umane pentru a crește organe umane. În plus, la fel ca hibridul porcin-om, embrionii ovini-om au fost distruși după 28 de zile.

E adevărat, aceste experimente ar avea multe conotații etice, dar nu poți să negi beneficiile care ar putea rezulta din acești hibrizi.

Citește și:
Sursa: Futurism